Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Sastanak s Hrvatskom udrugom poslodavaca u Hrvatskom centru za razminiranje

11.02.2011

Dana 11. veljače 2011. godine u HCR-u je, na zahtjev HUP-a – Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja, održan sastanak. U ime HUP-a na sastanku su bili nazočni predsjednik Udruge gosp. Željko Romić te gospoda Vjekoslav Majetić, Josip Tuličić i Mladen Đalto a u ime HCR-a sastanku su bili prisutni predsjednik Savjeta gosp. Đuro Brodarac, ravnatelj gosp. Zdravko Modrušan, zamjenik ravnatelja gosp. Mirko Ivanušić, pomoćnici ravnatelja, gosp. Miljenko Vahtarić i gosp. Neven Karas, te načelnik Odjela za nadzor i kontrolu kvalitete gosp. Tomislav Ban.

Predstavnici HUP-a iznijeli su kako je glavni razlog njihovog traženja sastanka trenutna situacija u djelatnosti razminiranja koja bi se mogla nazvati krizom. Istaknuli su kako je trenutno većina kapaciteta nezaposlena, a da bi takvo stanje moglo, zbog žalbi koje su izjavljene, potrajati i do 15. ožujka 2011. godine, a možda i duže.

Iznijeli su kako je to trenutno glavni kratkoročni problem svih njihovih članica, a da su dva dugoročna problema: nedostatak financijskih sredstava za poslove razminiranja i mogućnost da se ulaganjem žalbi kontinuirano opstruira postupak ustupanja poslova razminiranja. Isto tako naveli su da nisu protiv tvrtke MUNGOS RAZMINIRANJE d.o.o. Sisak niti da se u slučaju žurnih potreba za razminiranjem nekog područja toj tvrtki dodijeli posao u pregovaračkom postupku, da oni za svoje članice ne traže dodjelu poslova neposrednim putem tj. u pregovaračkom postupku, ali su istaknuli da svi pirotehničari imaju isto ustavno pravo na rad i da su njihovi pirotehničari hrvatski branitelji isto kao i pirotehničari MUNGOS-a, te da se ne smije događati da pirotehničari MUNGOS-a mjesečno rade 20 ili više dana, a njihovi niti 10.

Također, naveli su kako smatraju da još uvijek ima tvrtki koji ne poštuju zakonske propise i Kolektivni ugovor te da traže da HCR sankcionira ili obavijesti ostala državna tijela o kršenju zakona bez obzira na to o kome se radi. Na kraju su iznijeli kako su, radi izbjegavanja nesporazuma, spremni na sastanke svoje Udruge ubuduće pozivati i predstavnika HCR-a.

Ravnatelj i predsjednik Savjeta HCR-a, gosp. Modrušan i gosp. Brodarac, istaknuli su kako s poslodavcima dijele zabrinutost zbog trenutne slabe zaposlenosti kapaciteta, te su ih upoznali sa svime što su tijekom ovog tjedna, u dogovoru i kontaktu s državnim tajnikom MUP-a gosp. Buconjićem, poduzeli radi otklanjanja trenutnog problema nezaposlenosti kapaciteta, ali i na otklanjanju najvažnijeg dugoročnog problema koji se odnosi na nedostatak financijskih sredstava za poslove razminiranja.

Isto tako, ravnatelj je upoznao sve nazočne s činjenicom da je, na temelju raspoloživih spoznaja i dokumenata, podnio jednu kaznenu prijavu i Državnom odvjetništvu uputio tri obavijesti o mogućim počinjenim kaznenim djelima. Također, istaknuo je kako će HCR i ubuduće sankcionirati, sukladno svojim ovlastima, ali i prijavljivati nadležnim institucijama svako kršenje zakona za koje sazna na bilo koji način.

Na kraju sastanka HCR i HUP su zajedno zaključili:

1. Predsjednik Savjeta HCR-a tijekom današnjeg dana izvijestit će Vladu RH o današnjem sastanku i zamoliti za pomoć u rješavanju trenutačnih, ali i dugoročnih problema sustava humanitarnog razminiranja;
2. Ravnatelj HCR-a obavijestiti će državnog tajnika MUP-a gosp. Buconjića o današnjem sastanku i zamoliti ga za pomoć u rješavanju trenutačnih, ali i dugoročnih problema sustava humanitarnog razminiranja;
3. Pomoćnici ravnatelja HCR-a gosp. Vahtarić i gosp. Karas zadužuju se za kontaktiranje s nadležnim državnim institucijama radi rješavanja trenutačnog problema sustava humanitarnog razminiranja koji se odnose na nezaposlenost kapaciteta;
4. HUP će na sastanke svoje Udruge ubuduće pozivati i HCR;
5. HCR će informaciju o ovom sastanku učiniti javno dostupnom putem svoje web stranice.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO