Hrvatski centar za razminiranje

RSS

PBZ donirao 700.000 kuna Zakladi "Hrvatska bez mina"

24.02.2011

ZAGREB, 23. veljače 2011. Danas su Đurđa Adlešič, upraviteljica "Hrvatska bez mina" - Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske i Božo Prka, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb d.d. potpisali Ugovor o donaciji, prema kojem će Privredna banka Zagreb donirati Zakladi sredstva u iznosu od 700.000 kuna. Taj će se iznos koristiti za pokriće troškova humanitarnog razminiranja minski sumnjive površine koja se nalazi u središnjem dijelu Vukovarsko – srijemske županije, u Općini Stari Jankovci, južno od naselja Slakovci. Svečanom potpisivanju ugovora i uručenju donacije prisustvovali su dr. Franjo Gregurić, član Upravnog odbora Zaklade i Zdravko Modrušan, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje.
U Hrvatskoj je danas, kao posljedica domovinskog rata, ostalo 810 km2 minski sumnjivog prostora koji obuhvaća 12 županija zagađenih minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Mine u Hrvatskoj uzrokuju cijeli niz gospodarskih, ekoloških i sigurnosnih poremećaja jer su velike poljoprivredne površine, šume i dijelovi obala rijeka i danas nedostupni zbog miniranosti ili sumnje u njihovu miniranost. Prema nacionalnom programu protuminskog djelovanja Republike Hrvatske, biti će potrebno preko 4 milijarde kuna da Hrvatska do 2019. godine postane minski čista zemlja. Značajan udio u financiranju humanitarnog razminiranja Hrvatske čine donacije, te će i ova donacija Privredne banke Zagreb uvelike ubrzati proces razminiranja. Upravo je brzina i učinkovitost čišćenja okućnica, poljoprivrednih površina i nacionalnih parkova jedan od najvećih prioriteta na što ukazuje i podatak da je od mina, do danas, stradala 1931 osoba, od čega 499 smrtno.
Prilikom potpisivanja Ugovora o donaciji, Đurđa Adlešič, upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske naglasila je kako su minski zagađena područja, unatoč ulaganjima Vlade RH, u stalnoj potrebi za dodatnom financijskom podrškom te će novčana sredstva koje osigurava ovaj ugovor značajno doprinijeti aktivnostima Zaklade i Hrvatskog centra za razminiranje. Božo Prka, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb, je istaknuo da Banka u sklopu svog programa društvene odgovornosti PBZ Prijatelj kontinuirano pomaže i donira sredstva onima kojima je pomoć najpotrebnija a sudjelovanjem u financiranju humanitarnog razminiranja želimo dodatno doprinijeti kvaliteti i sigurnosti života u Hrvatskoj bez mina.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO