Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Drugo izdanje brošure „Mogućnosti i prava“

03.03.2011

U travnju prošle godine u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi promovirana je Brošura namijenjena osobama s invaliditetom-osobama stradalim od minskoeksplozivnih sredstava „Mogućnosti i prava“ koju su pripremili Hrvatski centar za razminiranje i Udruga Mine Aid, uz pomoć brojnih suradnika. Brošura je financirana sredstvima Sisačko-moslavačke županije i naklada je bila 2000 komada. Obzirom da je Brošura u potpunosti podijeljena različitim institucijama, udrugama i pojedincima, pojavila se potreba izdavanja drugog dopunjenog i ažuriranog izdanja za koje je sredstva osiguralo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i biti će izdano do kraja ožujka ove godine, a nakladnik će biti Udruga Mine Aid.
Prvo izdanje Brošure podijeljeno je brojnim zainteresiranim institucijama, udrugama i pojedincima, kao što su Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Gradski ured za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba, Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida, Hrvatski zavod za zapošljavanje-Odsjek za profesionalno usmjeravanje i selekciju, Udruga Mine Aid, Zajednica udruga civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Udruga žrtava mina Karlovačke županije, Hrvatski Crveni križ, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te zainteresiranim saborskim zastupnicima i pojedincima, koji su Brošuru distribuirali na lokalnoj razini.
Osim kratkog uvoda o minskoj situaciji u Republici Hrvaskoj, Brošura sadrži poglavlja o pravima po osnovi invalidnosti, prava mirnodopskih, vojnih i civilnih žrtava rata, prava pirotehničara i s njima izjednačenih osoba s osnove invalidnosti i smrti s nizom tumačenja iz zakonodavne regulative. U drugom dijelu Brošure nalazi se popis relevantnih institucija i udruga s preko 500 adresa i brojeva telefona.
Brošura je dostupna i na internet stranici Hrvatskog centra za razminiranje (www.hcr.hr).

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO