Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Grad Ilok bez mina

18.04.2007

Danas je u Iloku, u vinogradima Pajzoš nedaleko Bapske, održana svečanost obilježavanja završetka razminiranja područja Grada Iloka. Na svečanosti su bili nazočni američki veleposlanik Robert A. Bradtke, austrijska veleposlanica Helga Konrad, voditelj Misije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert, te predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, Grada Iloka, Hrvatskih šuma, ITF-a i Hrvatskog centra za razminiranje.
Ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth zahvalio je američkoj i austrijskoj vladi, Europskoj komisiji i američkoj nevladinoj udruzi „Roots of Peace“ na potpori u razminiranju, koji su, uz sredstva državnog proračuna, financirali razminiranje Iloka, za što je ukupno utrošeno 1,4 milijuna eura.


Američki veleposlanik u RH Robert A. Bradtke rekao je da će njegova zemlja, svjesna opasnosti koje mine predstavljaju za ljude i gospodarstvo, i dalje potpomagati razminiranje u Hrvatskoj. Napomenuo je da su za potrebe razminiranja u RH Sjedinjene Američke Države do sada donirale 80 milijuna dolara, dok će u ovoj godini donirati još 2 milijuna dolara.
Austrijska veleposlanica u RH Helga Konrad podsjetila je na povijesne veze Austrije i Hrvatske, izrazivši nadu da će ove dvije države postati partneri i u Europskoj uniji.
"Europska komisija do sada je u razminiranje u RH uložila više od 10 milijuna eura, a uzmemo li u obzir i članice EU, to je više od 22 milijuna eura", istaknuo je voditelj Misije Europske komisije u RH Vincent Degert, poručivši da će Europska komisija i dalje podržavati projekte razminiranja u Hrvatskoj, poglavito one koji vode prema ekonomskom razvoju.
U Vukovarsko-srijemskoj županiji pod minama je još 80 četvornih kilometara, a ove godine u toj bi se županiji trebalo očistiti 3,5 četvornih kilometara minski sumnjivih površina.
Sudionici svečanosti također su, u pratnji upravitelja iločke Šumarije Žarka Lončara, obišli vinograde na Pajzošu koji se prostiru na oko 84 hektara.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO