Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Sisku održan sastanak s predstavnicima Državne geodetske uprave

18.03.2011

Dana 17. ožujka 2011. godine u Hrvatskom centru za razminiranje u Sisku održan je sastanak na kojem je bio nazočan zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave gosp. Damir Šantek, a ispred HCR-a zamjenik ravnatelja gosp. Mirko Ivanušić i načelnik Odjela za informatiku Damir Jelenić.
Gosp. Šanteku prezentiran je rad Hrvatskog centra za razminiranje. Istaknuta je želja za obostranom suradnjom i razmjenom iskustava gdje god se ukaže potreba i to bude moguće.
Nakon toga tijek sastanka usmjeren je ka kartografskim podlogama koje HCR koristi u svom radu te značaj koji bi imao budući sporazum između HCR-a i DGU vezano za omogućavanje HCR-u korištenje novih kartografskih proizvoda DGU.
U stvari HCR u svom svakodnevnom radu koristi kartografske podloge obavezne zakonom o razminiranju, TK25 mjerila 1:25 000 i HOK mjerila 1:5 000, kao i ostalih mjerila gdje je važno spomenuti i DOF2 (digitalni ortofoto u boji mjerila 1:2 000). Iste kartografske podloge koriste se i na MIS Portalu HCR-a, na adresi https://misportal.hcr.hr, kao načinu najšireg obavještavanja javnosti o minski sumnjivim područjima u Republici Hrvatskoj. Kako je DGU pustio u rad svoj GeoPortal na adresi http://www.geo-portal.hr dotaknute su mogućnosti suradnje i na tome području.
DGU posjeduje dva skenera velikog formata istog proizvođača kao i HCR u svom Sken centru pa i na tom području postoje otvorene mogućnosti međusobne suradnje.
Sa HCR-ove strane sve to je u svrhu poboljšavanja kvalitete MIS-a HCR-a kao temelja prostornih aktivnosti u protuminskoj djelatnosti u Republici Hrvatskoj, te radova na terenu sa ciljem povećanja sigurnosti pirotehničara i građana koji se kreću u ili blizini minski sumnjivih područja u Republici Hrvatskoj kojih je na današnji dan 806,6 km2.
Ovaj sastanak bio je inicijalne prirode nakon čega se pokreću konkretni sporazumi prema još boljoj suradnji HCR-a i DGU.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO