Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Vukovarsko – srijemskoj županiji prezentiran projekt za donaciju Privredne banke Zagreb

18.03.2011

Dana 17. ožujka 2011. godine predstavnici Zaklade „Hrvatska bez mina“ i Hrvatskog centra za razminiranje bili su u radnom posjetu Vukovarsko - srijemskoj županiji. Svrha posjeta je donacija Privredne banke Zagreb (PBZ) u iznosu od 700 000,00 Kn Zakladi Hrvatskog centra za razminiranje, “Hrvatska bez mina”. Sredstva donacije udvostručit će sredstvima Vlade Sjedinjenih američkih država putem Međunarodne fondacije za razminiranje i pomoć žrtvama mina.

Ista su namijenjena razminiranju poljoprivrednih površina u općini Stari Jankovci, u mjestu Slakovci. Radi se o površini od 123 446 četvornih metara, na kojoj su evidentirana minska polja.

Posjeti su uz upraviteljicu Zaklade, gospođu Đurđu Adlešič nazočni bili i djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje, Ante Brkljačić, savjetnik i Dubravko Krušarovski, predstojnik podružnice Osijek te ispred Vukovarsko-srijemske županije župan Božo Galić, dožupan Željko Cirba, županijski koordinator za razminiranje Zlatko Pavlović te Ivo Lozić načelnik općine Stari Jankovci.

Nakon pozdravnog govora župana, gospodina Bože Galića i kraćeg obraćanja te zahvale za donaciju, nazočnima se obratila i gđa. Đurđa Adlešič. Najavila je i mogućnost dobivanja novih donacija i uključivanja drugih tvrtki u pomoć razminiranju u Republici Hrvatskoj, također, najavila i projekte koji bi se mogli ostvariti u ciljanim općinama i gradovima u Vukovarsko - srijemskoj županiji, a o čemu će se raditi u bliskoj budućnosti.

Ante Brkljačić i Dubravko Krušarovski su video prezentacijama kratko upoznali nazočne s ulaznim veličinama minski sumnjivog prostora (MSP-a) na području Republike Hrvatske i Vukovarsko-srijemske županije, od osnutka HCR-a do danas, o osnovnim zadaćama HCR-a, te s postignutim rezultatima na razminiranju i o izvršenju plana razminiranja za 2010. godinu te o Planu razminiranja za 2011. godinu o minskim žrtvama, planiranim i utrošenim novčanim sredstvima, o projektima razminiranja u tijeku na prostoru Županije te o konkretnom projektu razminiranja za koji su donirana sredstva. Nakon čega su svi zajedno obišli područje budućeg projekta u Slakovcima.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO