Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Delegacije Republike Hrvatske u posjeti Centru za mine Republike Srbije

24.03.2011

U utorak, 22. ožujka 2011. godine, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, gospodin Zdravko Modrušan u okviru delegacije Republike Hrvatske u kojoj su bili prof. dr. Slobodan Uzelac, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, gospođa Đurđa Adlešič, upraviteljica Zaklade Hrvatska bez mina i gospodin Željko Kuprešak, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji, posjetio je Centar za mine Republike Srbije.
Iz Centra za mine Republike Srbije sastanku su nazočili gospodin Petar Mihajlović, direktor Centra, gospodin Milan Šapić, zamjenik direktora, gospođa Slađana Košutić, savjetnica za planiranje i međunarodnu suradnju i gospodin Jovan Sikimić savjetnik.
Ispred International Trust Fund-a (ITF) sastanku je prisustvovao gospodin Gregor Sančanin, Koordinator za Albaniju, Crnu Goru, Srbiju i UNMIK/Kosovo.

Glavne teme rasprave bile su dosadašnja suradnja između HCR-a i Centra za mine Republike Srbije te smjernice daljnje suradnje u narednom razdoblju.

Kako je dosadašnja suradnja u okviru obuke kadrova, razmjene iskustava u dijelu izviđanja minski sumnjivog prostora i saznanja o miniranosti teritorija obje države, izrade projekata, kontrole kvalitete razminiranja, izrada i realizacija zajedničkih projekata za razminiranje u pograničnom području polučila odlične rezultate sudionici sastanka iskazali su želju da se ovaj intenzitet suradnje nastavi i u budućnosti.

Centar za mine Republike Srbije je istakao da je osiguranju sredstava i uspješnom razminiranju minskih polja u selima na području općine Šid, u pograničnom području sa Republikom Hrvatskom, koje je završeno 10.11.2009. godine, značajno doprinijela suradnja između HCR-a, Centra za mine Republike Srbije i ITF-a.

Načelno je dogovoreno da se u narednom periodu suradnja nastavi i intenzivira u dijelu:
 obuke kadrova,
 zajedničkih nastupa pred donatorima radi osiguranja sredstava za razminiranje – čišćenje od avionskih bombi – NUS-a na Dunavu, u zoni mostova Bogojevo – Erdut i mosta Bačka Palanka – Ilok, koje su bombardirane 1999. godine,
 potpisivanja Memoranduma o razumijevanju ili suradnji između dva centra.

Centar za mine Republike Srbije podržat će kod donatora hitno osiguranje sredstava za razminiranje minskih polja na teritoriji Republike Hrvatske u pograničnom području prema Srbiji (oko 2.5 km2).
Također, Centar za mine Republike Srbije podržava apel hrvatske delegacije upućen svima u Srbiji koji imaju bilo kakve informacije o miniranosti područja na teritoriji Republike Hrvatske da ta saznanja ustupe HCR-u ili državnim organima Srbije.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO