Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Zagrebački osnovnoškolci se informiraju o posljedicama Domovinskog rata

25.03.2011

Na poziv knjižničarke Osnovne škole Antuna Branka Šimića iz Zagreba Tatjane Horvat, djelatnici HCR-a posjetili su ovu školu u srijedu, 23. ožujka. Povod pozivu je projekt Povijesne grupe, koja obrađuje posljedice Domovinskog rata. Do sada su već imali susrete sa sudionicima Domovinskog rata, a svoje znanje željeli su nadopuniti informacijama o protuminskom djelovanju u Republici Hrvatskoj i opasnostima koje prijete od zaostalih mina.

Voditelj Odsjeka za izvid Hrvatskog centra za razminiranje – Podružnice Karlovac, Damir Žanić prikazao je učenicima opremu koja se koristi pri razminiranju, u vezi čega su učenici imali brojna pitanja. Najviše zanimanja izazvala je zaštitna odjeća, a učenici su imali priliku isprobati opremu koju koriste pirotehničari. Iznenadila ih je težina zaštitne kacige i pancirnog odijela koju pirotehničari uvijek za vrijeme rada moraju nositi na sebi. Upoznali su se i s osnovnim minsko-eksplozivnim sredstvima koja su se koristila tijekom Domovinskog rata, a koja se još uvijek nalaze na miniranim područjima. Prikazani su im i kratki filmovi u kojima su mogli vidjeti način rada stroja za razminiranje, detekciju minsko-eksplozivnih sredstava pomoću pasa, kao i korištenje pipalica i detektora metala koji se koriste pri ručnoj metodi razminiranja. Zanimalo ih je zašto se ne koriste samo strojevi pri razminiranju, kako bi se pirotehničari što više zaštitili, ali saznali su da uvijek iza stroja mora proći i pirotehničar, kako bi teren bio siguran od mina.

Savjetnica za edukaciju o opasnostima od mina i pomoć žrtvama mina Marta Kovačić upoznala je učenike s minskom situacijom u Republici Hrvatskoj, prezentirala im je osnovne zadaće Hrvatskog centra za razminiranje, kao i financijska sredstva koja su do sada uložena u razminiranje, te prioritete prema kojima se poslovi razminiranja provode. Na kraju im je prikazan MIS portal HCR-a i važnost njegovog korištenja prilikom putovanja u županije na čijem prostoru se nalaze minski sumnjiva područja. Gđa. Horvat je na kraju prezentacije zahvalila predavačima, a ravnateljica škole je, uz zahvalu, pozvala djelatnike HCR-a da i širem krugu učenika prezentiraju protuminsku djelatnost i opasnosti od mina, jer se i učenici iz Zagreba kreću po drugim županijama, između ostalih i onima na čijem prostoru se još nalaze minski sumnjivi prostori.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO