Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović pridružio se obilježavanju 4. travnja

04.04.2011

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju u nedjelju, 03. travnja 2011. godine, Predsjednik Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ivo Josipović boravio je u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Nakon prijema u prostorijama Sisačko-moslavačke županije i prezentacije protuminskog djelovanja u Republici Hrvatskoj, Predsjednik se sa cjelokupnom delegacijom uputio u sisačko prigradsko naselje Komarevo – Stari Klobučak. Prikaz stanja minski sumnjivog prostora na predmetnom prostoru uz kartografski prikaz zorno je prikazao je načelnik HCR-ovog Odjela za nadzor i kontrolu kvalitete, Tomislav Ban. Po završetku prezentacije uputili su se prema naselju Mošćenica, u Ulicu kralja Tomislava na području grada Petrinje gdje su od strane pirotehničkog nadzornika, Nikše Bogdanića upoznati s minskom situacijom prostora na kojem se nalaze, a Predsjednik je iskoristio priliku za razgovor sa stanovnicima Tomislavove ulice kojima su mine i život uz minska polja svakodnevica. Na putu prema Kotar šumi, mjestu pogibije pirotehničara Marina Beretina gdje su zapalili svijeće, delegacija je obišla i upoznala se sa stanovnicima petrinjskog naselje Kolonija.

Predsjednik je naglasio važnost sprječavanja daljnjih stradavanja stanovnika Republike Hrvatske od zaostalih mina i naglasio kako je potrebno učiniti sve kako bi se ostvario ambiciozan cilj da Hrvatska do 2019. godine, sukladno Ottawskoj konvenciji, bude očišćena od mina. Razminiranje je ocijenio prvenstveno humanitarnim problemom te zahvalio svim prijateljskim zemljama koje u ime pravednosti i međunarodne solidarnosti pomažu sudjelujući u projektu Hrvatska bez mina.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO