Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Otočcu svečano obilježen 4. travnja – Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju

05.04.2011

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju – 4. travnja jučer je svečano obilježen u Gackom pučkom otvorenom učilištu u Otočcu. Grad Otočac i Ličko-senjska županija ove su godine odabrani za ovu manifestaciju koja se već po 6. puta obilježava u Republici Hrvatskoj ali i svuda u svijetu jer je taj dan Opća skupština Ujedinjenih naroda na svom 60. zasjedanju u prosincu 2005. Rezolucijom o pomoći u protuminskom djelovanju (A/RES/60/97) proglasila Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, zbog ogromnih humanitarnih i razvojnih problema koje uzrokuje prisustvo mina i eksplozivnih zaostataka rata, što ima ozbiljne i dugoročne socijalne i ekonomske posljedice za stanovništvo zemalja ugroženih minama i eksplozivnim zaostacima rata i ozbiljne prijetnje koje mine i eksplozivni zaostaci rata predstavljaju za sigurnost, zdravlje i živote lokalnog civilnog stanovništva, kao i za osoblje koje sudjeluje u humanitarnim misijama, operacijama održavanja mira i programa rehabilitacije.
Ličko-senjska županija minama je najzagađenija županija u Republici Hrvatskoj, a grad Otočac prošle godine bilježi i dva smrtna stradavanja.
Prezentaciji minskog problema u Republici Hrvatskoj koju je održala Nataša Mateša Mateković, načelnica plansko-analitičkog odjela HCR-a i tiskovnoj konferenciji nazočili su predsjednik Savjeta HCR-a, Đuro Brodarac, saborska zastupnica i upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje „Hrvatska bez mina“, Đurđa Adlešič, ravnatelj HCR-a, Zdravko Modrušan, zamjenik ravnatelja, Mirko Ivanušić, Savjetnik u HCR-u, Ante Brkljačić, predstavnica Međunarodnog fonda za razminiranje, Marija Plesec Pongrac te predstavnici domaćina, Predsjednik Skupštine Ličko-senjske županije Petar Krmpotić, gradonačelnik grada Otočca Mario Barković, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Ostović te koordinator razminiranja Ličko-senjske županije Stipe Mudrovčić.
U svom obraćanju na tiskovnoj konferenciji svi su govornici upozorili na važnost edukacije, na poštivanje oznaka minske opasnosti, strpljivost i pravilno ponašanje u minskom okruženju do konačnog rješenja minskog problema sukladno Nacionalnom programu protuminskog djelovanja 2009. - 2019. godine. Predsjednica Zaklade uputila je zamolbu za većim uključivanjem u financiranje razminiranja domaćih tvrtki i pojasnila ukupnu ulogu Zaklade. U drugom dijelu protokola održane su prezentacije za učenike petih i šetih razreda osnovne škole koje je održao predstojnik Podružnice HCR-a u Karlovcu, Damir Stojković, a za djecu predškolskog uzrasta , prvog i drugog razreda osnovne škole odigrana je predstava „Ne-ne, mi-ne!“ kazališta „Daska“ iz Siska.
Prije same predstave djecu i uzvanike je prigodnom pjesmom vezanom uz mine uz ovacije i pljesak pozdravio Željko Krušlin – Kruška. Hrvatski centar za razminiranje će tijekom travnja u koordinaciji sa većim brojem institucija i udruga održavati radionice i predavanja za djecu i druge rizične skupine građanstva.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO