Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Belom Manstiru obilježen 4. travnja

06.04.2011

Obilježavajući Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, 04. travnja Lions klub Beli Manastir, Povjerenstvo za razminiranje Lions Districta 126 Hrvatska uz suradnju sa Hrvatskim centrom za razminiranje Podružnicom Osijek organiziralo je i održalo predavanje “Djeca u minskom okruženju” u OŠ “Dr. Franjo Tuđman” u Belom Manastiru.
Ovom akcijom Lions klub Beli Manastir nastavlja suradnju sa HCR-om, uključivši se aktivno u akciju “Travanj mjesec zaštite od mina”.

Tribini je prisustvovalo oko 120 učenika petih i šestih razreda škole, sa svojim učiteljima.

Predavači na tribini bili su Mario Kokić, iz Odjela protueksplozijske zaštite Policijske uprave Osječko - baranjske, djelatnici Hrvatskog crvenog križa, gradsko društvo Beli Manastir, te Dubravko Krušarovski, predstojnik podružnice Osijek, Hrvatskog centra za razminiranje.

Mario Kokić je održao kratko predavanje o poznavanju minskoeksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava, te ponovio i naglasio upozorbe o opasnostima od protupješačkih i protuoklopnih mina, različitih minobacačkih i topničkih granata, ručnih raketnih bacača, streljiva raznog kalibra, vojničkog, lovačkog i trofejnog oružja, ručnih i dr. bombi, eksploziva i petardi. Isto tako, pozvao je djecu da i sami pozovu svoje roditelje da predaju policiji sve opasne stvari, ako ih imaju kod kuće.

Dubravko Krušarovski je održao dvije kratke video prezentacije, i to: “Načini razminiranja” s glasovnim porukama upozorenja na minske opasnosti i “Što se sve može naći u polju i šumi” (od minskoeksplozivnih sredstava), sa slikama (prikazom) minski sumnjivih površina. Naglašene su upozorbe o opasnostima od mina i o ponašanju u blizini i u minski sumnjivom prostoru, kao i o važnosti postavljenih oznaka minske opasnosti. Bila su izložena i dva velika panoa s prikazom PP i PO mina te panoi s prikazom rada Lions kluba Beli Manastir.

Za školsku knjižnicu je ostavljeno cca 200 kom. letaka "Čuvajte se mina", koji će biti uloženi u knjige koje se izdaju učenicima za čitanje, te veliki posteri “Čuvajte se mina i eksplozivnih ostataka iz rata”, te DVD “Bembo i prijatelji protiv mina” (sa edukacijskim crtanim filmovima) kao i po 10 kom. ed. bilježnica “Pazi mine” i “Ugroženi svijet”. Ravnatelju škole ostavljeno je i cca 70 kom. edukacijskih bilježnica za prvačiće.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO