Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Suradnja Diplomatske akademije MVPEI i Hrvatskog centra za razminiranje

13.04.2011

Nastavkom dobre suradnje već nekoliko godina zaredom i ove je godine 12. travnja organiziran je posjet predstavnika Akademije, ravnatelja veleposlanika dr.sc. Mladena Andrlića sa suradnicima, te četrdesetak polaznika „Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija“ iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, te drugih tijela državne uprave.
Gosti su prvo posjetili radilište razminiranja na području Grada Gline, naselju Ilovačak u području Jagići, Cari. Više tvrtki radi na ovim poslovima razminiranja koristeći strojeve i ručne metode. Ispred HCR-a nazočne je pozdravio zamjenik ravnatelja Mirko Ivanušić. Tomislav Ban načelnik odjela za nadzor i kontrolu kvalitete upoznao je nazočne s problemom miniranosti Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline, upoznao ih s navedenim projektom površine 499.142 m2, vrijednosti radova 3,9 milijuna kuna. Govorio je o svim metodama iskazanim u izvedbenom projektu, uporabi strojeva i ručnim metodama, pronalasku sredstava. Oko 14 sati izvršeno je uz jaku detonaciju i uništavanje pronađenih minsko-eksplozivnih sredstava. Diplomanti su upoznati i sa zakonskom obvezom HCR-a u procesu nadgledanja i nadziranja, te važnošću ovog procesa.
Na samom terenu, predstavnici tvrtke Dok-ing d.o.o. prikazali su rad strojeva MV-4 i MV-10 i rad pirotehničara u ručnoj metodi. Posjet radilištu izazvao je izuzetan interes uz mnoga pitanja upućena pirotehničarima ,voditeljima radilišta, nadglednicima.
Nakon radilišta u Pokupskom, zamjenik ravnatelja Ivanušić održao je predavanje o protuminskom djelovanju u Republici Hrvatskoj sa svim njegovim sastavnicama, s većim naglaskom na aktivnosti HCR-a i Klastera u humanitarnom razminiranju, međunarodnim aktivnostima HCR-a, donacijama, Nacionalnim programom protuminskog djelovanja 2009-2019 godina. Sudionici su prezentaciju pratili pozorno, nagradili pljeskom i postavili velik broj pitanja. Veleposlanik Andrlić zahvalio se na dobro organiziranom prijemu i ponudio nastavak i proširenje suradnje u više područja djelovanja, posebice pružanju stručne pomoći HCR-a i CTRO drugim zemljama s problemom miniranosti.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO