Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Edukacijska tribina održana u Osnovnoj školi Darda

20.04.2011

Obilježavajući Travanj mjesec zaštite od mina, Hrvatski crveni križ - općinsko društvo crvenog križa Darda, je 14. travnja 2011.godine organiziralo obilježavanje u prostorima Osnovne škole Darda. Njihovu pozivu odazvali su se “Društvo naša djeca Darda”, Hrvatski centar za razminiranje - podružnica Osijek, Policijska uprava Osječko - baranjska - Odjel protueksplozijske zaštite, učenici osnovne škole te djeca iz vrtića.
Nazočne je pozdravio Ivan Hodak, ravnatelj općinskog društva Crvenog križa Darda te predstavio program obilježavanja i Dubravko Krušarovski, predstojnik Podružnice HCR-a u Osijeku koji je u kraćim crtama govorio o aktivnostima HCR-a u sklopu akcije „Travanj-mjesec zaštite od mina“.
Tribini je prisustvovalo oko 180 učenika prvih i trećih razreda osnovne škole, te 20 polaznika vrtića sa svojim učiteljima i odgajateljima.

Program je započeo dječjom predstavom na temu mina u izvedbi društva „Naša djeca“, nakon čega je uslijedilo predavanje o minsko - eksplozivnim sredstvima Jovana Salaja, iz MUP-a RH, Policijske uprave Osječko - baranjske, Odjela protueksplozijske zaštite i Dubravka Krušarovskog iz HCR-a.

Dubravko Krušarovski je održao dvije kratke video prezentacije, i to: “Načini razminiranja” s glasovnim porukama upozorenja na minske opasnosti i “Što se sve može naći u polju i šumi” (od minskoeksplozivnih sredstava), sa slikama (prikazom) minski sumnjivih površina. Naglašene su upozorbe o opasnostima od mina i o ponašanju u blizini i u minski sumnjivom prostoru, kao i o važnosti postavljenih oznaka minske opasnosti.

Nakon predavanja, na pitanja “Dječjeg foruma” odgovarali su predstavnici MUP-a i HCR-a, a akcija je nastavljena dječjim sportskim igrama na igralištu škole.

Za školsku knjižnicu je ostavljeno 200 primjeraka letaka "Čuvajte se mina", koji će biti uloženi u knjige koje se izdaju učenicima za čitanje, veliki posteri “Čuvajte se mina i eksplozivnih ostataka iz rata”, te DVD “Bembo i prijatelji protiv mina” (sa edukacijskim crtanim filmovima) kao i po 10 primjeraka edukacijske bilježnice “Pazi mine” i “Ugroženi svijet”. Ravnatelju škole ostavljeno je i 100 primjeraka edukacijskih bilježnica za prvačiće.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO