Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Zaključci Savjetovanja “Humanitarno razminiranje 2007.“

26.04.2007

Završen je četvrti u nizu simpozij o razminiranju u organizaciji Republike Hrvatske. Prvi simpozij bio je usmjeren na postignuća HCR-a i CTRO-a, drugi na strojeve. Treći simpozij bavio se metal detektorima, a na ovom smo se ponovo vratili na strojeve. Ove godine postigli smo najviši stupanj posjećenosti te imali izvrsnu zastupljenost stručnjaka iz ovog područja.Cilj je bio organizirati forum na temu upotrebe i upravljanja strojevima u protuminskom djelovanju i razmijeniti iskustva.
Simpozij je uslijedio nakon dvodnevnog sastanka radne skupine CEN-a (Europskog centra za standardizaciju) o postupcima koji slijede nakon rada strojeva za razminiranje, te je prisutnima pružio izvrsnu priliku za identificiranje i razumijevanje relevantnih pitanja i razmjenu iskustava. Razgovaralo se o neophodnoj potrebi za realizacijom zahtjeva koje je potrebno ispuniti kako bi se upotreba strojeva odvijala na najbolji mogući način te smo imali izvanrednu demonstraciju rada strojeva u realnim uvjetima.


Posljednjeg dana simpozija pruženo je veoma detaljno pojašnjenje rezultata pokazne vježbe kao i zanimljeve ideje vezane uz američki sustavni pristup kojemu je cilj dokazati da strojevi mogu biti pouzdani čak i kada se koriste u svrhu razminiranja. Također smo čuli nekoliko zanimljivih pristupa inovacijama i proizvodnji jeftinijih rješenja koji mogu biti osobito relevantni za one manje programe. I na kraju, podsjetili su nas na ulogu Journal of Mine Action s James Madison University kao medija za širenje informacija o novim tehnologijama i širu razmjenu iskustava.
Zaključci Programskog odbora Simpozija mogu se sažeti u sljedećem: Strojevi nisu savršeni. Oni su dobri, ali još uvijek traže određene dodatne postupke kao potvrdu za kontrolu kvalitete. Operateri imaju veliki utjecaj na rad strojeva za razminiranje. Freze su zasigurno dobre za rad u određenim uvjetima, ali mlatilice mogu biti još i bolje u nekim drugim uvjetima pa bi trebalo razmisliti o mogućnosti kombiniranja obiju vrsta alata. Stroj nije rješenje za sve probleme. Potrebna je velika promjena u načinu upravljanja i planiranju kako bi se izbjegla nabava strojeva koji neće biti u potpunosti iskorišteni. Međutim, uvođenje strojeva, ako se provede na odgovarajući način, uštedit će vrijeme i novac u većini programa.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO