Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Stručnjaci za razminiranje iz Iračkog Kurdistana posjetili HCR

27.04.2007

Dvanćst predstavnika Centra za razminiranje iz Iračkog Kurdistana (IKMAC) posjetilo je danas Hrvatski centar za razminiranje. Članove delegacije primio je zamjenik ravnatelja Mirko Ivanušić, koji ih je upoznao s protuminskom djelatnošću u Republici Hrvatskoj, te im predstavio rad HCR-a. Djelatnici Centra za razminiranje iz Iračkog Kurdistana prezentirali su zatim svoju minsku situaciju predsta vnicima HCR, a nakon toga su obišli Scan centar i upoznali se s mogućnostima te sofisticirane tehnologije.

Gosti iz IKMAC-a pokazali su izuzetan interes za tehnička pitanja vezana za izviđanje, projektiranje, planiranje i kontrolu nad poslovima razminiranja o čemu su ih iscrpno u svojim prezentacijama informirali pomoćnik ravnatelja Davor Laura, načelnik Tomislav Ban, te načelnica Nataša Mateša Mateković. Istaknut je velik interes za hrvatskim modelom Minsko informacijskog sustava i kartografije, posebice DOF-a.
Stručnjaci iz Iračkog Kurdistana sudjelovali su prethodnih dana na Međunarodnom simpoziju o humanitarnom razminiranju u Šibeniku, obišli su podružnicu HCR-a u Zadru i jedno radilište u blizini, gdje su se upoznali s načinom provođenja razminiranja u Hrvatskoj. Tijekom sutrašnjeg dana posjetit će hrvatske proizvođače strojeva za razminiranje kako bi se detaljnije upoznali i sa strojevima koji se nude na hrvatskom tržištu.
Izuzetno zadovoljni gostoprimstvom, organizacijom i prikazom, te hrvatskim sustavom protuminskog djelovanja iskazali su želju za daljnjom suradnjom.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO