Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Počeo novi tečaj obuke za otkrivanje i uklanjanje NUS-a

17.05.2011

U ponedjeljak, 09. svibnja 2011. godine počeo je novi tečaj obuke za otkrivanje i uklanjanje NUS-a, prvi stupanj za polaznike iz jugoistočne Europe. Obuka će trajati do 27. svibnja 2011. godine, organizator je HCR-CTRO d.o.o., a financirana je donacijom Vlade SAD-a putem Međunarodnog fonda za razminiranje i pomoć žrtvama mina ( Inernational Trust Fund for Demining and Mine Victim Assisstance ) iz Ljubljane.
Ovo jetreći tečaj prvog stupnja obuke, prvi je proveden u listopadu 2008. godine, a drugi u travnju 2009. godine.Teorijski dio obuke održava se u prostorima Top Termi Topusko, a praktični dio na poligonu HCR-CTRO-a Cerovac. Obuku pohađa osamnaest polaznika iz Republike Hrvatske (HCR), Republike Makedonije (Državna uprava za zaštitu i spašavanje), Republike Srbije (NPA) i Republike Crne Gore (MUP).
S obzirom da je Republika Hrvatska vodeća zemlja u regiji u protuminskom djelovanju, Vijeće za koordinaciju protuminskog djelovanja u jugoistočnoj Europi, predložilo je da se ovaj tečaj organizira u Hrvatskoj. Za rujan 2011. godine planira se obuka za drugi stupanj otkrivanja i uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO