Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Šibeniku se održava međunarodno stručno savjetovanje "Humanitarno razminiranje 2007."

25.04.2007

U hotelskom naselju "Solarisu" kod Šibenika jučer je počelo Četvrto međunarodno stručno savjetovanje "Humanitarno razminiranje 2007.", s glavnom temom o strojnom razminiranju. Organizatori skupa su Hrvatski centar za razminiranje (HCR) i HCR-Centar za testiranje, razvoj i obuku (HCR-CTRO). Na skupu sudjeluje oko 170 predstavnika vladinih ustanova, državnih tijela za razminiranje, nevladinih udruga, tvrtaka za razminiranje, međunarodnih institucija koje se bave razminiranjem te proizvođača strojeva i opreme iz 35 zemalja svijeta, sa svih kontinenata.
Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske general Krešimir Kašpar upozorio je kako se mine i dalje proizvode i siju smrt u 60-ak zemalja, unatoč tomu što je naporom međunarodne zajednice donesena konvencija o zabrani uporabe, stvaranju zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina koju su potpisale brojne zemlje.


Ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth rekao je kako se i sustavom razminiranja i načinom uporabe strojeva nastoji povećati ekonomičnost i djelotvornost razminiranja te postići potpunu sigurnost i za one koji obavljaju razminiranja i za one koji će se koristiti razminiranim prostorom. Tvrtke za razminiranje u Hrvatskoj posjeduju 54 stroja za razminiranje ukupne vrijednosti oko 23 milijuna eura, a njihov je prosječan dnevni kapacitet 285.300 četvornih metara. U sklopu Savjetovanja raspravlja se i o isplativosti upotrebe strojeva za razminiranje, upravljanju rizikom te strojnim metodama razminiranja, a drugog dana Savjetovanja, na poligonu "Gaj" u Skradinu, održana je vježba tijekom koje je predstavljeno 11 strojeva za razminiranje.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO