Hrvatski centar za razminiranje

RSS

HCR sudjelovao u MUP-ovoj akciji „Manje oružja-manje tragedija“ u Gospiću

09.06.2011

U organizaciji Vijeća za prevenciju Grada Gospića i Policijske uprave Ličko-senjske u petak 27. svibnja na Trgu Stjepana Radića u Gospiću održana je završna prezentacija preventivne akcije „Manje oružja, manje tragedija“. Preventivnu akciju „Manje oružja, manje tragedija“ provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj već dugi niz godina, a kampanja se financira iz EU regionalnog projekta SEESAC potpora aktivnostima kontrole oružja na području zapadnog Balkana. U akciji je sudjelovao i Hrvatski centar za razminiranje prezentirajući minsku situaciju u Gradu Gospiću koji ima najveći minski sumnjivi prostor u Republici Hrvatskoj koji zauzima 59,4 km2. Djelatnici HCR-a su na Trgu napravili improvizirano minsko polje koje je privuklo veliku pažnju posjetitelja koji su postavljali brojna pitanja o sredstvima koja su vidjeli. Svima su podijeljeni edukativni materijali u kojima se upozorava na minsku opasnost i upućuje građane na odgovorno ponašanje u blizini minski sumnjivih površina, kao i na poštivanje oznaka koje upozoravaju na opasnost.
Provođenje ove akcije pozdravili su predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Krunoslav Katić i zamjenik gradonačelnika Grada Gospića Ivan Biljan. Tom prilikom predstavnik UNDP-a istaknuo je da je od rujna 2007. godine, kada je započela ova kampanja na području cijele Republike Hrvatske prikupljeno 2 tone eksploziva i 2 milijuna raznog streljiva.
Osim dobivanja korisnih informacija vezanih za predaju ilegalnog i zabranjenog oružja građanima su na info štandovima dijeljeni i promotivni materijali vezani za kampanju „Riješite se oružja bez sankcija i učinite svoj život sigurnijim“. Građani su imali priliku vidjeti pokaznu vježbu „Korištenje balističkog štita“, koju su izveli pripadnici Interventne jedinice policije Policijske uprave Ličko-senjske, te demonstraciju slobodne borbe koju su prezentirali članovi Ultimate fight kluba „Likos“ iz Gospića.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO