Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Polaznici Diplomatske akademije posjetili radilište za razminiranje

03.05.2007

Danas je HCR bio domaćin tridesetoro mlađih diplomata,koji su polaznici Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Diplomatska Akademija kao jedan od ključnih obrazovnih programa provodi X. Jednogodišnji stručni diplomatski studij, koji se sastoji od pet kolegija: Hrvatski kolegij, Međunarodni odnosi i međunarodna politika, Europske integracije i NATO, Diplomacija i diplomatske vještine, Međunarodno pravo, diplomatsko i konzularno pravo, te posebna predavanja i radionice.
Ovo je već treći puta da HCR ugošćuje mlade diplomate.Prije same prezentacije posjetili su radilište razminiranja u Novoj Drenčini, površine 150.000 m2,na kojem radove razminiranja obavlja tvrtka Nitro, koristeći stroj MINEWOLF. Projekt se financira sredstvima donacije Velikog Vojvodstva Luksemburg, koje je već nekoliko projekata financiralo u ovom kraju.


O općoj minskoj situaciji Grada Petrinje nazočnima je govorio zamjenik ravnatelja Mirko Ivanušić, o samoj tvrtci govorio je voditelj radilišta Alen Dukarić uz prikaz rada stroja, a o poslovima nadgledanja i nadzora, te upoznavanje s izvedbenim planom nazočnima je govorio Domagoj Plemenčić, pirotehnički nadzornik HCR-a. Iskazan je vidan interes uz niz postavljenih pitanja.
Prezentaciju ukupnog protuminskog djelovanja prikazao je zamjenik ravnatelja u Hrvatskom Domu Petrinja,uz vrlo opširnu diskusiju koja je usljedila potom, a najvećim dijelom bila je usmjerena na financiranje, međunarodnu suradnju, prikupljanje sredstava, animaciju donatora, ulogu vojske u humanitarnom razminiranju, te interes domaćih donatora u financiranju razminiranja, sa završnim diskusijama što HCR može ponuditi svjetskoj protuminskoj zajednici.
Drugi tajnik Diplomatske Akademije Ivan Mijić zahvalio se HCR-u na gostoprimstvu i prikazu protuminskih aktivnosti.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO