Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Potpisan „Sporazum o suradnji“ u prostorijama Zaklade „Hrvatska bez mina“

15.06.2011

U Zagrebu je danas, 15. lipnja 2011. godine u prostorijama zaklade „Hrvatska bez mina“ - Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske u Zagrebu, Ulica kralja Zvonimira 6 održano svečano potpisivanje „Sporazuma o suradnji“ radi provedbe projekta Edukacije i informiranja poljoprivrednog stanovništva o opasnosti od mina.
Sporazum su potpisali gospođa Đurđa Adlešič, upraviteljica Hrvatska bez mina“ - Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske, gospodin Zdravko Modrušan, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, Prim. dr. sc. Nenad Javornik, dr. med., izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa i gospodin Josip Klemm, predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata.
Projekt Edukacije i informiranja poljoprivrednog stanovništva o opasnostima ima za cilj edukacijom povećati razinu znanja i informiranosti o opasnosti od mina te spriječiti stradavanje poljoprivrednog stanovništva i svih članova njihovih obitelji. Nositelj projekta je „Hrvatska bez mina“ - Zaklada za humanitarno razminiranje Hrvatske kojoj je glavna zadaća koordinacija i nadzor suradnika na projektu i nadzor aktivnosti. Tom prilikom gđa. Adlešič, upraviteljica Zaklade naglasila je kako je od 1998. godine do danas u minskim incidentima stradalo 200 osoba obavljajući poljoprivredne djelatnosti ili djelatnosti usko vezane uz poljoprivredu. Od tog broja 69 osoba stradalo je smrtno. „U ovoj godini od ukupno četiri bilježimo dva incidenta koja su se dogodila prilikom obavljanja poljoprivrednih djelatnosti u kojima su stradale dvije osobe. Sve ove brojke nam govore kako se stanovništvo opustilo i naviklo na suživot s minama, a provedba ovog Projekta podići će razinu svijesti i znanja stanovništva kojima su mine svakodnevica i time smanjiti daljnja stradanja.“

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO