Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Osigurana sredstva za daljnje poslove humanitarnog razminiranja

01.07.2011

U četvrtak, 30. lipnja 2011. godine održan je sastanak sa svim relevantnim i odgovornim predstavnicima, subjektima na poslovima humanitarnog razminiranja u Republici Hrvatskoj, uz nazočnost sindikata, s potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske i ministrom gospodinom Petrom Čobankovićem. Tema sastanka bila je kako pronaći mogućnosti i osigurati financijska sredstva prije svega za daljnji tijek poslova humanitarnog razminiranja u Republici Hrvatskoj, ali i povodom najavljenih prosvjeda pirotehničara i poslodavaca u humanitarnom razminiranju.
Kao što smo naveli u pojedinim tiskovinama, poslovi razminiranja u Hrvatskoj nisu stali, radi se na dvadesetak radilišta uz povoljne meteorološke uvjete. Ovim radovima angažirani su kapaciteti u visokom postotku, a radilo se i u vrijeme praznika kako bi se iskoristile povoljne vremenske prilike. Također, otvorili su se novi postupci za ustupanje poslova razminiranja i uvode se tvrtke u nove poslove razminiranja prema određenim projektima.
Kako ne bi došlo do eventualnog zastoja poslova razminiranja možebitno u kolovozu ove godine, potrebito je osigurati sredstva za daljnji nesmetani rad tvrtki u humanitarnom razminiranju.
Dogovoreno je da će se osigurati oko 90 milijuna kuna putem državnih javnih poduzeća. Nadalje, s Hrvatskim vodama d.o.o. potpisat će se sporazum o suradnji kojim se HCR obvezuje izraditi projekte manjih površina također u cilju skraćenja rokova nadmetanja i uvođenja u poslove razminiranja.
Tijekom cijelog ovog postupka paralelno će se aktivirati već izrađeni projekti koji su dogovoreni s Hrvatskim šumama d.o.o., zasad najvećim investitorom u razminiranje.
U tijeku su postupci odabira i ugovaranja za osigurana sredstva Savezne Republike Njemačke posredstvom ASB-a koja već deset godina sustavno pomaže razminiranje u RH. U tijeku su postupci odabira ponuditelja za projekte koji se financiraju sredstvima SAD-a putem ITF-a. Na sastanku je dogovoreno da i druga javna poduzeća kontinuirano ulažu u razminiranje, a to su Hrvatske ceste, HAC, Janaf, HŽ, HEP i PLINACRO.
Razvidno je da Vlada Republike Hrvatske, kao što je i dosad činila, osigurava stabilnost protuminskog djelovanja u RH.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO