Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Potpisan Memorandum o razumijevanju s Irakom

13.07.2011

U srijedu, 13. srpnja 2011. godine, u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu, potpisan je Memorandum o razumijevanju o suradnji u protuminskom djelovanju između Hrvatskog centra za razminiranje i Direkcije za protuminsko djelovanje pri Ministarstvu okoliša Republike Irak.
Za domaćina Memorandum je potpisao ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje gospodin Zdravko Modrušan uz predstavnike Hrvatske gospodarske komore. Uz nazočnost iračkog ministra za ekologiju gospodina Sargon Lazar Slewa Memorandum je potpisao šef Direkcije gospodin Kamal Hussein Latif.
Obje strane izrazile su svjesnost o problemu mina i drugih eksplozivnih ostataka rata s vrlo negativnim humanitarnim i razvojnim posljedicama koje utječu na društveno ekonomski razvoj obiju zemalja.
Strane su se dogovorile da suradnja na području protuminskog djelovanja uključuje razmjenu iskustava pri zakonskoj regulativi, razvoj i usavršavanje standardnih operativnih postupaka u skladu s IMAS-om, razvoj novih tehnologija i opreme, opremanje strojevima za razminiranje i rezervnim dijelovima, opremanje sigurnosnom i zaštitnom opremom i suradnja na području edukacije o opasnostima od mina i pomoći žrtvama mina, posebno edukacija lokalnog stanovništva briga o žrtvama mina.
Potpisnici su zaključili da će se, radi pregleda stanja i suradnje i dogovora o budućim poslovima, sastajati kada to bude potrebno. S hrvatske strane realizacija konkretnih oblika suradnje provodit će se kroz Grupaciju za poslove humanitarnog razminiranja u inozemstvu uz punu podršku Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija kao i Hrvatske gospodarske komore.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO