Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Razminirano pogranično područje Strošinci-Jamena

08.05.2007

Na granici Hrvatske i Srbije, u naselju Strošinci, održana je svečanost primopredaje Potvrde o razminiranosti za projekt ''Strošinci-Jamena – područje budućeg graničnog prijelaza''. Troškove razminiranja, koje je provela nevladina organizacija Norveška narodna pomoć (NPA), u iznosu 145.000 eura financirale su kanadska, španjolska i američka vlada.
Ovaj projekt razminiranja granice rezultat je uspješne suradnje između Centara za razminiranje Hrvatske i Srbije u području razminiranja. Projektna površina veličine 130.940 m² smještena je na granici Hrvatske i Srbije; oko 90.000 m² smješteno je u hrvatskoj općini Vrbanja, naselje Strošinci, a oko 40.000 m² u srpskoj općini Šid, naselje Jamena. Površina uključuje obradivo zemljište i područje budućeg međudržavnog graničnog prijelaza koje su obje zemlje odlučile izgraditi nakon uklanjanja mina.


Najveću korist od razminiranja ovog područja imat će lokalno stanovništvo obiju zemalja jer će tada biti u mogućnosti ponovo obrađivati svoju zemlju. Razminiranje će povećati sigurnost lokalnog stanovništva kao i omogućiti učinkovitiju kontrolu granice od strane obiju zemalja koja trenutno ne postoji.
Na prigodnoj svečanosti donatorima su zahvalili ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Oto Jungwirth, direktor Centra za razminiranje Srbije Petar Mihajlović i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Svečanosti su nazočili Claude Demers, Savjetnik i Konzul Veleposlanstva Kanade u RH, Fernando Alonso Navaridas, prvi tajnik Veleposlanstva Španjolske u RH, Gregory Delawie, zamjenik šefa Misije Veleposlanstva SAD-a u RH, Goran Gačnik, direktor ITF-a, te drugi ugledni gosti.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO