Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti

04.08.2011

U znak sjećanja na više od 170 poginulih i više od 1430 ranjenih pripadnika hrvatske vojske u operaciji Oluja, slavimo svake godine Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti.Akcija Oluja izvršena je u samo 84 sata te donijela je slobodu području Knina, Gračaca, Lapca, Korenice, Slunja, Gline, Dvora, Petrinje, Lovinca, Benkovca, Kijeva, Vrlike, Dubice, Plaškog, Ličkog Osika, Vrhovina, Obrovca, Plitvica, Kostajnice, Drniša i drugih gradova i općina. Slaveći sjećanje na 5. kolovoza 1995. godine, kada je u akciji Oluja oslobođen grad Knin, uporište i središte srpske pobune od početka devedesetih, prisjećamo se da je Olujom oslobođeno 11 tisuća četvornih kilometara okupiranog područja, uz angažiranje 200 tisuća hrvatskih vojnika, a oslobađanje Knina bila je kruna Akcije.
Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u vječnom strahu od neprijateljske odmazde, granata koje su danonoćno prijetile, brojnih neuspješnih pregovora i inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij u cijelosti. Hrvatska vojska je stasala u silu koja je to sad mogla sama i bez ičije pomoći.
Oluja je započela u ranu zoru, u pet sati.Istodobno su elektronički mediji prenosili poruku hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana građanima srpske nacionalnosti kojom im se jamče sva prava, a pripadnike paravojnih postrojbi poziva na predaju, nudeći im amnestiju.Hrvatske su snage probile prve crte pobunjenih Srba na 30 taktičkih smjerova u bjelovarskom, zagrebačkom, karlovačkom, gospićkom i splitskom zbornom području, zrakoplovstvo je onesposobilo odašiljač Ćelavac, prodrlo se u dubinu od 5 do 15 kilometara, oslobođen je Sveti Rok, Knin je već bio u okruženju. Srpski su pobunjenici napadali civilne ciljeve u Sisku, Šibeniku, Otočcu, Gospiću, Ogulinu....
Drugi dan, oko podneva, objavljena je vijest da su hrvatske postrojbe ušle u Knin i na kninskoj tvrđavi zavijorila se hrvatska zastava. Oslobađanjem Knina ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj, ne samo operacije Oluja nego i cijelog Domovinskog rata. Vraćen je cijeli okupirani teritorij u hrvatski ustavno-pravni poredak, osim istočne Slavonije.
U Hrvatskom centru za razminiranje 80% uposlenih su sudionici Domovinskog rata te se mnogi naši kolege prisjećaju tih teških, ali gordih i ponosnih dana kada se stvarala naša Hrvatska i kada smo oslobodili mnoge ljude od najezde i samovlasti četnika.
Ponosni smo i danas na naše razultate uklanjanja minsko-eksplizivnih sredstava s područja Domovine, tog podlog ostatka ratnih djelovanja.Oslobađanje Hrvatske u akciji Oluja i prisjećanje na te dane još nam više daje podstreka i snage da jednog dana cijeli teritorij Lijepe naše bude čist od mina.
Čestitamo vam Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO