Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Kod Predsjednika Republike Hrvatske o razminiranju

12.08.2011

Predsjednik Republike Hrvatske prof.dr. Ivo Josipović, u četvrtak, 11. kolovoza 2011. godine, primio je na Brijunima, upraviteljicu Zaklade-Hrvatska bez mina, gđu. Đurđu Adlešič, ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje g. Zdravka Modrušana i Dorjana Maršiča, direktora ITF-a ( International Trust Fund For Demining And Mine Victim Assistance) iz Ljubljane.
Predsjedniku je prezentiran minski problem u Republici Hrvatskoj, odnosno trenutna situacija u protuminskom djelovanju. Uz to Predsjednika je posebno interesirao način financiranja humanitarnog razminiranja u Hrvatskoj, poglavito u odnosu na trenutno razdoblje recesije. G. Zdravko Modrušan, ravnatelj HCR-a, objasnio je financijsku strukturu u 2011. godini te naglasio da je i dalje Državni proračun najviše zastupljen u financiranju razminiranja, a uz Proračun i donacije su vrlo važan čimbenik, od kojih 90% su zastupljeni inozemni donatori. Trenutno, uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, kontaktirana su mnoga državna poduzeća i u cilju održanja kontinuiteta radova razminiranja, potpisani su sporazumi o finaciranju razminiranja. Upraviteljica Zaklade, gđa Adlešič, izvijestila je g. Dr. Josipovića da je unazad godinu dana Zaklada sakupila znatna sredstva te su ista putem ITF-a udvostručena, što je potvrdio g. Maršič, odnosno Vlada SAD-a je donirala taj dio, uz zapažene donacije Japana, SR Njemačke, Norveške i ostalih.
Predsjednika Republike Hrvatske posebno je interesiralo trenutno stanje u postupcima javne nabave s osvrtom na cijenu razminiranja, koja prilikom zadnjih nadmetanja pada pa je u svezi s tim Predsjednika zabrinula kvaliteta radova te je upozorio ravnatelja HCR-a na tu činjenicu. Ravnatelj je naglasio da se u HCR-u poduzimaju konkretne mjere kako ne bi došlo do ovakvih ili drugih neželjenih posljedica.
Na kraju gosti su se zahvalili Predsjedniku na prijamu i brizi koju vodi o protuminskom djelovanju u Republici Hrvatskoj.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO