Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Ravnatelj HCR-a na radnom doručku s predsjednikom Republike Hrvatske prof.dr. Ivom Josipovićem i hollywoodskom glumicom Angelinom Jolie

22.08.2011

U subotu, 20. kolovoza 2011. godine, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje g. Zdravko Modrušan i upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske gđa. Đurđa Adlešič sudjelovali su na radnom doručku u organizaciji predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. Ive Josipovića na Brijunima povodom njegova susreta s poznatom hollywoodskom glumicom gospođom Angelinom Jolie.

Cilj susreta bio je upoznati gđu. Jolie, koja je ujedno i ambasadorica UNICEF-a, s minskom situacijom i razmjerima minskog problema u Republici Hrvatskoj kako bi se i ona konkretnije uključila u određene projekte i akcije s ciljem rješavanja tog ozbiljnog problema.

Predsjednik Josipović istaknuo je kako problem Republike Hrvatske nije u nedostatku stručnjaka ili manjku kapaciteta već u nedostatku financijskih sredstava zbog čega je, kao posljedica usporavanja procesa razminiranja, neposredno ugrožen plan Republike Hrvatske da bude slobodna od mina do 2019. godine sukladno odredbama Ottawske konvencije.

Gđa. Jolie izjavila je kako je osobno upoznata s problemima koje mine predstavljaju zemljama suočenim s minskim problemom jer ima osobno iskustvo susreta s minama na svom imanju u Kambodži otkud je porijeklom jedan od njezinih sinova. Izrazila je spremnost da se osobno uključi u rješavanje ove složene problematike i obećala određene konkretne oblike pomoći.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO