Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održana Uvodna konferencija povodom početka projekta razminiranja hrvatsko-mađarske granice

07.09.2011

Danas je svečanim potpisivanjem Sporazuma o dodjeli sredstava Europske unije za projekt razminiranja hrvatsko-mađarske granice pod nazivom: «Rehabilitation of land mine contaminated sites in the Drava-Danube area» (Obnova minski zagađenih površina na području Drave i Dunava) na Uvodnoj konferenciji u Osijeku počela realizacija najvećeg projekta financiranog sredstvima Europske unije u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska, Razminiranje HU-HR (HUHR/1001/111/0006). Sporazum su potpisali g. Simo Balazs, voditelj Upravljačkog tijela Programa IPA prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska i g. Zdravko Modrušan, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje kao vodeći partner.

Korisnici navedenog Projekta su Hrvatski centar za razminiranje kao glavni korisnik i Policijska uprava županije Baranya (Baranja Megyei Rendőr-főkapitányság) kao projektni partner s mađarske strane. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 3,5 milijuna € od kojih je za hrvatsku stranu na raspolaganju preko 1,8 milijuna €. Sredstva će se utrošiti za razminiranje područja u Općinama Draž i Donji Miholjac u Osječko-baranjskoj županiji, koje graniče s Republikom Mađarskom. Ukupno će se razminirati oko 1,5 km2 minski sumnjivog područja s hrvatske strane granice dok će se s mađarske strane granice definirati minski sumnjivo područje, a nakon toga uslijedit će razminiranje istog područja. Realizacija ovog Projekta je od velike važnosti za lokalno stanovništvo s obje strane granice te preduvjet za razvoj gospodarstva u tom dijelu Republike Hrvatske. Projekt će trajati dvije godine.
Kolika je važnost realizacije ovog projekta za razvoj graničnog prostora, kako Osječko-baranjske tako i županije Baranya, naglasili su dr. Vladimir Šišljagić , župan Osječko-baranjske županije, i g. Zoltán Horváth, župan pokrajine Baranya.

Gostima su se riječima potpore i zadovoljstva obratili i g. Simó Balazs, voditelj upravljačkog tijela Programa IPA prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, g. Paul Vandoren, šef delegacije Europske Unije u Republici Hrvatskoj, g. Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednice Vlade Republike Hrvatske gđe. Jadranke Kosor i gđa. Đurđa Adlešič, upraviteljica zaklade Hrvatska bez mina i posebna izaslanica predsjednika Republike Hrvatske prof.dr. Ive Josipovića, kojom prilikom je naglasila da će se razminiranjem i rehabilitacijom graničnog područja stvoriti sigurni prostori od utjecaja mina te steći mogućnost za iskorištavanje prirodnih resursa i poljoprivrednog zemljišta kao preduvjet održivog razvoja.

Članovi zajedničkog tajništva IPA prekograničnog programa Mađarska–Hrvatska gđa. Diana Rosza, voditeljica Zajedničkog tehničkog tajništva u Budimpešti i g. Tvrtko Čelan, projekt manager u Zajedničkom tehničkom tajništvu održali su prezentacije na temu „IPA Program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska“ odnosno „Hrvatska iskustva u korištenju sredstava iz programa“.
Projekt i plan realizacije projekta, kako sa mađarske tako i sa hrvatske strane, predstavili su g. Miljenko Vahtarić, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje (ispred Glavnog korisnika) prezentacijom na temu Predstavljanje projekta „Rješavanje minskog problema na prostoru Dunava i Drave“ s osvrtom na hrvatski dio projekta te g. György Bózsing, zapovjednik granične policije pokrajine Baranya (u ime projektnog partnera) predstavljanjem mađarskog dijela projekta razminiranja prezentacijom pod nazivom „Ciljevi i uloga Policijske uprave u implementaciji projekta razminiranja”.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO