Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Seminar o smanjenju oružanog nasilja u Europi

16.09.2011

U zajedničkoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Tajništva Ženevske deklaracije i Ureda za prevenciju kriza i obnovu (BCPR), 13. i 14. rujna 2011. godine u Zagrebu održan je Seminar o najboljim praksama u smanjenju oružanog nasilja u Europi, u skladu sa Ženevskom deklaracijom o oružanom nasilju i razvoju.
Seminar su otvorili dr. sc. Mario Nobilo, državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, Louisa Vinton, koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj, te Denis Knobel, veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj.

Svrha stručnog seminara u Zagrebu je prikupljanje konkretnih iskustava, znanja i naučenih lekcija na području smanjenja, odnosno prevencije oružanog nasilja, dok će prikupljena iskustva biti predstavljena na 2. Preglednom ministarskom sastanku Ženevske deklaracije o oružanom nasilju i razvoju koji će se održati u Ženevi krajem listopada 2011. godine. Seminar okuplja predstavnike zemalja regije Jugoistočne Europe, predstavnike međunarodnih organizacija te organizacije civilnog društva i nevladinih udruga.

Ženevska deklaracija predstavlja diplomatsku inicijativu na visokoj razini koja za cilj ima utvrđivanje međuodnosa oružanog nasilja i razvoja te smanjenje oružanog nasilja u konfliktnom i ne-konfliktnom okruženju. Usvojena je 7. lipnja 2006. godine od strane 42 države na Ministarskom sastanku u Ženevi u organizaciji Vlade Švicarske i UNDP-a. Do danas ju je potpisalo više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija.
Drugog dana seminara pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje, g. Miljenko Vahtarić održao je prezentaciju o edukaciji o minskoj opasnosti, tko je provodi, koje su najugroženije skupine, koje se poruke i na koji način šalju određenim ugroženim skupinama. U prezentaciji se osvrnuo i na aktivnosti koje HCR poduzima u cilju smanjenja minskih žrtava. Naglašena je odlična suradnja sa Ministarstvom unutarnjih poslova u provođenju akcije "Manje oružja, manje tragedije".

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO