Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održan Kolegij u HCR-u

26.09.2011

Danas, 26. rujna 2011. godine u dopodnevnim satima, održan je Kolegij u Hrvatskom centru za razminiranje u Sisku.
Razmatrane su mnoge teme, a svakako jedna od važnijih je bila i trenutno stanje u financiranju poslova humanitarnog razminiranja, zatim naglašeno je da je za ovaj tjedan planirano devet uvođenja u posao tvrtki za razminiranje prema projektima koje najviše financiraju Hrvatske vode,a dio je financiran iz Državnog proračuna. Radovi se odvijaju nesmetano, uz izuzetno dobre meteorološke uvjete na dvadesetak aktivnih projekata diljem Hrvatske, osim priobalnog područja za koje se upravo spremaju novi projeti. Slijedom zaključaka s nedavno održane konstituirajuće sjednice Savjeta HCR-a danas su izneseni i raspravljeni prijedlozi izmjena Zakona o humanitarnom razminiranju u manjem obimu vezanom za usklađivanje s drugim zakonima, te poboljšanju kvalitete radova.
Ravnatelj, s bliskim suradnicima, osvrnuo se i na pojedine negativne objede na račun HCR-a koje nalaze uporište na nekim internet stranicama, a dio u pojedinim dijelovima sindikata ili pak u nekim tvrtkama za razminiranje. Hrvatski centar za razminiranje izuzetno odgovorno i stabilno obnaša sve svoje zadaće koje su Centru zadane, na profesionalan i stručan način. Naime, postoje predviđene institucije koje pomno prate rad Centra i koje promptno reagiraju u slučaju otkrivanja bilo kakvih nepravilnosti u radu. Sve te objede su neutemeljene, ničim dokazane, stvaraju negativno ozračje u funcioniranju protuminske djelatnosti u Hrvatskoj, a napravit će najveću štetu onima koji ih kreiraju. Ovdje želimo podsjetiti angažiranost mnogih odgovornih ljudi u HCR-u koji već mjesecima iznalaze najbolje i najbrže mogućnosti osiguranja sredstava za razminiranje, uz svesrdnu pomoć Vlade i potpredsjednika i ministra Petra Čobankovića, i time uposlenost tvrtki. Podsjetimo da se dobivanje poslova razminiranja obavlja isključivo putem javne nabave, dakle u okviru strogo formaliziranog postupka te ovisi o sposobnosti tvrtke u kojim uvjetima će dobiti posao.
Na kraju zaključeno je da se radovi razminiranja provode unutar planskih granica te se očekuje stopostotni učinak pri kraju kalendarske godine.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO