Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Miniranost hrvatsko-mađarske granice

25.10.2011

Dana 19. listopada, u sjedištu Policijske uprave Osječko-baranjske, u sklopu trinaeste redovite sjednice Mješovite hrvatsko-mađarske komisije za obnavljanje, označavanje i održavanje državne granice, načelnica Odjela za plansko-analitičke poslove u Hrvatskom centru za razminiranje, gđa. Nataša Mateša Mateković održala je prezentaciju o minskom problemu u Republici Hrvatskoj s naglaskom na miniranost granične crte s Republikom Mađarskom.
U razdoblju od 1998. godine do danas ukupno, je kroz 68 idejnih projekata, razminirana površina veličine 11.055 km2 od granične crte s Republikom Mađarskom 1 km u unutrašnjost Osječko-baranjske županije. Zadnji izvršeni poslovi odnose se na razminiravanje preostalog minski sumnjivog područja uz Glavni dravski nasip u Gradu Donji Miholjac, te površina istočno od međunarodnog graničnog prijelaza Duboševica u Općini Draž. Ukupna preostala minski sumnjiva površina 1 km prema unutrašnjosti od hrvatsko-mađarske granične crte iznosi 9,67 km2. U 2012. godini planiraju se izvršiti poslovi razminiravanja preostalog minski sumnjivog područja uz hrvatsko-mađarsku graničnu crtu, a sredstva su osigurana iz programa IPA 2010, IPA CBC HU-HR i državnog proračuna.
Izvršenjem ovih poslova u sljedećoj godini u cjelosti će se stvoriti uvijeti za cjelovito označavanje i nadziranje tog dijela državne granice.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO