Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Spesovu akciju za razminiranje Hrvatske uključilo se više od stotinu osnovnih i srednjih škola

21.05.2007

Dobrotvornoj akciji za razminiranje Republike Hrvatske pod nazivom «Ako želite Hrvatsku bez mina, koristite SPES!», koju je 1. siječnja pokrenuo Spes – centar za poduke i prevodilaštvo iz Zagreba, već se priključilo 107 osnovnih i srednjih škola u Lijepoj Našoj. Učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola diljem Republike Hrvatske u ovoj akciji sudjeluju – bez novaca! Jedno što oni trebaju učiniti je poslati poruku na e-mail koji se nalazi na promotivnoj brošuri kojom se predstavlja ova akcija, a koju su dobili u školi. Naime, za svaki e-mail poslan od učenika i nastavnika koji dobiju brošuru, tvrtka Spes donira po jednu kunu isključivo ukoliko u spomenutoj e-mail poruci bude naveden i serijski broj promotivne brošure, s tim da se s jedne e-mail adrese može poslati samo jedna poruka. Inače, već dosad je pristiglo oko 800 poruka na prigodni e-mail za razminiranje, te se može reći da su učenici već u prvom tjednu akcije u školama prikupili 800 kuna za razminiranje Hrvatske!

Akcijom «Ako želite Hrvatsku bez mina, koristite SPES!» svaki učenik i/li nastavnik koji dobije promotivnu brošuru akcije može jednom poslanom e-mail porukom razminirati oko 10 cm2 Republike Hrvatske. Podsjetimo, za razminiranje 1 m2 Republike Hrvatske potrebno je oko 10 kuna. Dakle, svaki razred (30 učenika i nastavnik) može razminirati oko 3 četvorna metra Republike Hrvatske!
Prva škola koja se uključila u akciju je Osnovna škola Sveta Nedelja, čiji učenici crtaju i likovne radove s temom mina i opasnosti od mina te će u utorak 5. lipnja 2007. u glavnom školskom hodniku biti upriličena i izložba likovnih radova. Autori najbolja tri umjetnička rada, prema ocjeni četveročlanog ocjenjivačkoga suda (ravnateljica OŠ Sveta Nedelja, nastavnica likovne umjetnosti OŠ Sveta Nedelja, direktor Spesa i ravnateljica Jezičnog centra Sveta Nedelja), dobit će za nagradu besplatan tečaj stranoga jezika u Jezičnom centru Sveta Nedelja u školskoj godini 2007. / 2008.
Cilj ove akcije koja, među ostalim, ima potporu Hrvatskoga sabora, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH te Hrvatskoga centra za razminiranje, jest potaknuti cjelokupnu hrvatsku javnost da našu domovinu što prije očistimo od mina.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO