Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Obnova minski zagađenih površina na području Drave i Dunava

26.10.2011

Dana 21. listopada 2011. godine, u Gradu Pečuhu, u Republici Mađarskoj, održana je Uvodna konferencija u cilju upoznavanja mađarske javnosti s projektom razminiranja hrvatsko-mađarske granice naziva «Rehabilitation of land mine contaminated sites in the Drava-Danube area» (Obnova minski zagađenih površina na području Drave i Dunava). Projekt je financiran sredstvima Europske unije u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska, Razminiranje HU-HR (HUHR/1001/111/0006). Uvodnu konferenciju otvorio je brigadni general, gosp. Jozsef Dakos, načelnik Policijske uprave Baranya. Nazočnima se obratio i gosp. Zdravko Modrušan, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, a gosp. Miljenko Vahtarić, pomoćnik ravnatelja u Hrvatskom centru za razminiranje i potpukovnik, gosp. Gyorgy Bozsing, zapovjednik Granične policije Baranya su održali prezentacije o minskom problemu uz hrvatsko-mađarsku graničnu crtu u Osječko-baranjskoj i Baranya županiji.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 3,5 milijuna €, a sredstva će se utrošiti za razminiranje preko 1,5 km2 minski sumnjivog područja u gradovima Donji Miholjac i Belišće, te općinama Draž i Petlovac u Osječko-baranjskoj županiji. Uz graničnu crtu od Grada Donjeg Miholjca do Općine Draž na mađarskoj strani će se izvršiti opće izviđanje u cilju utvrđivanja minski sumnjivih područja, nakon čega će slijediti razminiranje istog. Realizacija ovog Projekta je od velike važnosti za lokalno stanovništvo obzirom na sigurnost, kao i povećanje gospodarstvnih aktivnosti. Trajanje projekta je dvije godine.

Nakon Uvodne konferencije, u sjedištu Policijske uprave Baranya, predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje u svojstvu Glavnog korisnika i predstavnici Policijske uprave Baranya u svojstvu Glavnog partnera održali su radni sastanak na kojem su utvrđene daljnje radnje vezane uz izradu natječajne dokumentacije za ustupanje poslova općeg izviđanja, uspostave minsko-informacijskog sustava, poslova razminiravanja i nadzora kontrole kvalitete nad obavljenim poslovim razminiravanja u Republici Mađarskoj. Osim navedenog dogovoren je posjet mađarskih kolega Podružnici Osijek Hrvatskog centra za razminiranje, kao i dolazak načelnika Policijske uprave Baranya u sjedište Hrvatskog centra za razminiranje, u mjesecu studenom ove godine.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO