Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Sastanak s predstavnicima HUP-a i Sindikata

28.10.2011

U sjedištu Hrvatskog centra za razminiranje u Sisku, u četvrtak, 27. listopada 2011. godine, održan je sastanak s predstavnicim HUP-a, Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja, novoizabranim čelnicima, g. Draženom Novakom, predsjednikom i g. Draženom Jakopcem, zamjenikom predsjednika i g. Igorom Vukorepom, predsjednikom Samostalnog sindikata Hrvatske-Sindikata humanitarnog razminiranja sa suradnicima.Uz ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje, g. Zdravka Modrušana, nazočni su bili njegovi zamjenici gospoda Mirko Ivanušić i Ante Brkljačić, pomoćnik ravnatelja g. Miljenko Vahtarić i gđa. Tajana Čičak, savjetnica za javnu nabavu.Sastanku je nazočio i predsjednik Savjeta HCR-a g. Zvonko Milas.
Na početku sastanka ravnatelj g. Modrušan čestitao je novoizabranom vodstvu HUP-a, Udruge humanitarnog razminiranja, uz želju za dobrom i konstruktivnom suradnjom.
Zamjenik g. Brkljačić upoznao je sudionike sastanka o trenutnom stanju u razminiranju u Republici Hrvatskoj te o ostvarenim rezultatima u 2011. godini, do danas. Pomoćnik ravnatelja g. Vahtarićm ukratko je objasnio stanje glede financijskih sredstava s naglaskom na nedostatnost financijskih sredstava, kako iz državnog proračuna tako i neočekivano slabo ostvarenje financija putem javnih poduzeća. Predstavnici HCR-a naglasili su da imaju spremno oko četiri milijuna četvornih metara projekata na jugu Hrvatske.
G. Novak je upoznao nazočne da su trenutno u Udruzi učlanjene dvadesetdvije tvrtke i nada se da će se uskoro objediniti sve tvrtke za humanitarno razminiranje u jednu udrugu te da će se tvrtke transparentno držati etičkog kodeksa u poslovanju. Predsjednik Savjeta pozdravlja ovu inicjativu da Udruga okupi sve subjekte u humanitarnom razminiranju te da naredne sjednice Koordinacije socijalnih partnera u humanitarnom razminiranju budu učinkovite. Zatim, g. Novak naglasio je da bi eventualni zastoj zbog nedostataka financisjkih sredstava bio poguban za mnoge tvrtke. Predstavnik Sindikata g. Vukorepa najavio je naredne sindikalne akcije, poglavito tiskovnu konferenciju koja je zakazana za ponedjeljak, 31. listopada 2011. godine i prosvjed-štrajk glađu 02. studenog 2011. godine na Markovom trgu, isključivo radi ostvarenja dogovorenih novčanih sredstava za razminiranje te da se dugoročno riješi sustav razminiranja.
Prosvjed Sindikata nije uperen prema HCR-u, već prema nekim čelnicima javnih poduzeća, čijim neodgovornim ponašanjem su nezadovoljni.
Zaključno, dogovoreno je da se do 07. studenog 2011. godine sazove sastanak Koordinacije socijalnih partnera u humanitarnom razminiranju kada bi se osnovala jedna radna grupa koja bi izradila prijedlog okvirnog Sporazuma u humanitarnom razminiranju u suradnji s Agencijom za zaštitu tržišnog nadmetanja.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO