Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Blagdan Svih svetih

31.10.2011

Na blagdan Svih svetih prisjećamo se naših najmilijih koji više nisu među nama. Groblja i posljednja počivališta postaju mjesta naše zahvale i prisjećanja pa ih građani tradicionalno obilaze.
Svi sveti su svetkovina koja je, bez obzira na vjersku pripadnost, prihvaćena kao zajednička civilizacijska vrijednost. Stoga je to i državni praznik u svim zemljama zapadne kulture. To je dan, kada svi oni koji nisu među nama, nadamo se da su pronašli, u svijetlu vjere, svoj mir.
Najvažnija poruka blagdana Svih svetih jest osobna obnova, mir i spokojnost. Ako je čovjek siromašan, a zadovoljan je i duhom ispunjen, znači da je lišen gorčine i nezasitnosti, grubosti, pohlepe i mržnje.
Danas se prisjećamo svih naših kolega koji nisu više s nama, poglavito prvog ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje, Damira Goršete, naših pirotehničara Stjepana Habana i zadnjeg stradalog Igora Pezelja i svih pirotehničara i civila koji su stradali od minske pošasti s kojom se borimo i želimo je ukloniti zauvijek sa naših prostora življenja.
Blagdan Svih svetih je od neovisnosti Republike Hrvatske državni blagdan, neradni dan, čime smo svi dobili priliku pokloniti se našim precima, prijateljima, kolegama.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO