Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Akcija „Manje oružja-manje tragedija“ u Kutini

10.11.2011

U centru Kutine održana je u utorak, 08. studenog 2011. godine, akcija „Manje oružja-manje tragedija“ u organizaciji djelatnika Policijske postaje Kutina. Akciju je podržao i gradonačelnik Grada Kutine g. Davor Žmegač koji je i u društvu načelnika Policijske postaje g. Tonje Mašunca, obišao izložbeni prostor.
Tom su prilikom građanima dijeljeni promidžbeni materijali te su ih policijski službenici upoznavali s mogućnošću dragovoljne predaje ilegalnog oružja te im pružali i sve potrebne informacije o načinu predaje vatrenog oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava. Građani su također imali priliku vidjeti primjerke minsko - eksplozivnih sredstava, improvizirano minsko polje i kartu minsko opasnih područja u županiji Sisačko – moslavačkoj, kao i područje u Kutini koje je zagađeno NUS-om, a koje se ovih dana čisti – projekt je u tijeku. Bilo je oko tristotinjak djece iz vrtića, osnovnih i srednjih škola, kao i drugih građana Kutine - svima je prikazan način kako se detektiraju mine, koju opremu koriste pirotehničari. Djeca su imala mnogobrojna pitanja, a prvo pitanje svake grupe školaraca bilo je „jesu li ove mine prave“.
Najveću pažnju privukla je Kia, pas osposobljen za otkrivanje eksploziva, koja je strpljivo pozirala kraj minsko-eksplozivnih sredstava.
Prilikom provođenja ove akcije na području Policijske postaje Kutina prikupljena su slijedeća ubojita sredstva: 11 kom raznog vatrenog oružja, jedan plinski pištolj, jedan signalni pištolj, 38 komada raznih minsko - eksplozivnih sredstava i 2 363 komada raznog streljiva.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO