Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Obuka za uklanjanje i neutralizaciju NUS-a, 2. stupanj

16.11.2011

U ponedjeljak 7. studenog počeo je novi tečaj obuke za otkrivanje i uklanjanje NUS-a 2. stupanj za polaznike iz jugoistočne Europe. Obuka traje do 18. studenog, provodi je HCR-CTRO, a financirana je donacijom američkog State Departmenta preko Međunarodne zaklade za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF).
Ovo je treći tečaj 2. stupnja obuke. Obuka se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Teorijski dio se održava u prostoru Top Termi Topusko, a praktični dio na poligonu Cerovac.
Prijedlog za organiziranje obuke iznesen je na sastanku Vijeća za koordinaciju protuminskog djelovanja u jugoistočnoj Europi (SEEMACC) održanom u ožujku 2008. godine, s obzirom na činjenicu da veći dio prostora jugoistočne Europe, osim minskog problema ima i problem neeksplodiranih ubojnih sredstava, a Republika Hrvatska putem HCR-a i HCR-CTRO-a vodeća je zemlja u protuminskom djelovanju u regiji.
Na obuku se mogu prijaviti svi koji su završili 1. stupanj obuke u organizaciji HCR-CTRO-a ili negdje drugdje, a obuka je vođena po sličnom programu. Također je moguće polaganje ispita za 1. stupanj pred povjerenstvom i nastavak osposobljavanja za 2. stupanj.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO