Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Privredna banka Zagreb uručila Certifikat o razminiranosti projekta «Minsko polje na području Drenik, južno od naselja Slakovci», načelniku Općine Stari Jankovci

17.11.2011

U srijedu, 16. studenog 2011. godine, u općini Stari Jankovci, u Vukovarsko-srijemskoj županiji g. Gabriele Pace, zamjenik predsjednika Uprave Privredne banke Zagreb, svečano je uručio Certifikat o razminiranosti prostora po projektu «Minsko polje na području Drenik, južno od naselja Slakovci», g. Ivi Loziću, načelniku Općine Stari Jankovci. Privredna banka Zagreb je u veljači ove godine donirala Zakladi „Hrvatska bez mina“ sredstva u iznosu od 700.000 kuna za pokriće troškova humanitarnog razminiranja minski sumnjive površine ovog područja, a Međunarodna fondacija za razminiranje i pomoć žrtvama mina (International Trust Fund ) ta je donirana sredstva udvostručio sredstvima Vlade Sjedinjenih Američkih Država čime je omogućeno da se razminira dvostruko veća površina od planirane.
Naime, navedenim sredstavima razminirano je: «Minsko polje na području Drenik, južno od naselja Slakovci» u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u ukupnoj površini od 123.446 m2, dok će ostatak sredstava biti utrošen za razminiranje na projektu razminiranja i pretraživanja pod nazivom: «Poljoprivredne površine i kanali na području Drenik» u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ukupne površine 117.743 m2.
Prilikom uručavanja certifikata, g. Pace je istaknuo da Banka u sklopu svog programa društvene odgovornosti PBZ Prijatelj kontinuirano pomaže i donira sredstva onima kojima je pomoć najpotrebnija, a sudjelovanjem u financiranju humanitarnog razminiranja Banka želi dodatno doprinijeti kvaliteti i sigurnosti života u Hrvatskoj bez mina jer su svjesni da problem mina i minski sumnjivog područja danas predstavlja golem nacionalni, gospodarski, sigurnosni i ekološki problem.

U sklopu svečanosti primopredaje certifikata, delegacija u sastavu g. Ivo Lozić, načelnik Općine Stari Jankovci, g. Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, gđa. Đurđa Adlešič, upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske „Hrvatska bez mina“, gđa. Marija Plesec Pongrac, Koordinator Ureda International Trust Fund-a u Republici Hrvatskoj, g. Zdravko Modrušan, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranja, te g. Gabriele Pace, zamjenik predsjednika Uprave PBZ d.d. posjetili su radilište razminiranja u vrijeme obavljanja radova humanitarnog razminiranja na području projekta «Poljoprivredne površine i kanali na području Drenik».

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO