Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Delegacija HCR-a u Kambodji izuzetno aktivna

06.12.2011

Kao što smo prije izvijestili, delegacija HCR-a u sastavu g. Zdravko Modrušan, ravnatelj HCR-a i g. Nikola Pavković, direktor HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku, d.o.o. iz Zagreba, uz plenarni dio na sjednicama, imala je i druge kontakte i sastanke. Između ostalih, vođeni su razgovori s ICBL-om (Loren Persi za International Campaign to Ban Landmines (ICBL)-Izjava o žrtvama mina, ICBL Australia-implementacija članka 5. Ottawske konvencije). Poseban interes izazvala je informacija o izradi jedinstvene baze podataka o žrtvama mina te trend priljeva financijskih sredstava iz Državnog proračuna u 2011. godini te projekcije za iduću godinu. Bilateralni sastanci održani su s predstavnicima delegacija Tajlanda ( Thailand Mine Action Centre ), Danish Demining Group ( Vijetnam ), delegacijom Turske ( informacije o statusu projekta na tursko-sirijskoj granici ), Mađarskom ( cijeli Statement Mađarske odnosio se na cross-border co-operation projekt s Republikom Hrvatskom ), predstavnicima Alžira i s drugima. Posebno je pohvaljena suradnja s Hrvatskom prilikom izlaganja srpskog Statementa o implementaciji članka 5. Konvencije.
Održana je i radionica ITF-a na temu zajedničkog projekta s HCR-CTRO-om pod nazivom „Metoda zrakoplovnog izviđanja“. Projekt je testiran i validiran u Hrvatskoj i BiH te je polučio odlične rezultate u redukciji MSP-a. Radionica je bila dobro posjećena, a projekt je izazvao veliki inetres sudionika radionice.
Četvrtog dana Konferencije organiziran je posjet hrvatske delegacije Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Kambodže. Cilj posjeta bio je upoznati Nj.E. Oucha Boritha, državnog tajnika, o namjeri ravnatelja HCR-a da posjeti regiju ponovno u veljači iduće godine i zatraži njegovo posredovanje prilikom uspostave kontakata s odgovarajućim institucijama za protuminsko djelovanje u regiji (Tajland, Vijetnam, Laos i Kambodja).

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO