Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Libiji humanitarno i radno

07.12.2011

Nakon privikavanja naša delegacija, da podsjetimo u sastavu g. Ante Brkljačić, zamjenik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje i g. Davor Laura, pomoćnik ravnatelja, a u pratnji upraviteljice „Hrvatske bez mina“-Zaklada za humanitarno razminiranje Hrvatske, gđa. Đurđe Adlešič, odradila je u Libiji svoje prve zadaće i počela s edukacijom libijskog stanovništva o opsnostima od mina. Počelo se u gradu Sabratiu, zatim u Tripoliju održana je edukacija za članove zaklade Aman. Treći dan naši humanitarci obišli su naselje Tađura gdje je veliko radilište uklanjanja NUS-a, a u napadu NATO snaga, priručno skladište streljiva i ostalog materijala odletjelo je u zrak. Taj prostor je inače bilo veliko izletište građana iz Tripolija i neposredno je uz more. Ovdje je održana zamjetna edukacijska vježba za djelatnike zaklade Aman koja izvodi radove uklanjanja NUS-a.
Sljedeći dan naši predstavnici posjetili su Ministarstvo obrazovanja Libije te uspješno i konstruktivno razgovarali s zamjenikom ministra. Domaćini su upoznati s našom edukacijom, našim mogućnostima pomoći ustroja centra za razminiranje te uspostavu zakonske regulative, pomoći žrtvama mina, organiziranju dolaska stradale djece, obuke njihovih pirotehničara u RH, pomoći u pronalaženju i identifikaciji poginulih. Naredni zadatak odnosio se na edukaciju u gradu Zintanu, koji se nalazi u brdovitom dijelu Libije i centar je Županije u tom dijelu. U školi je održana edukacija i prezentacija vojnim časnicima Grada i profesorima i nastavnicima iz škole. Edukacija je prekidana s bezbroj pitanja o konkretnim stvarima u rješavanju minskog problema. Program naše delegacije je izuzetno dobro prihvaćen u svim do sada posjećenim područjima. Svakako, moramo napomenuti izvanrednu suradnju s našim Veleposlanstvom u Tripoliju i njihovoj spremnosti da pomognu u svakoj prilici kada je to neophodno, na čemu im se zahvaljujemo.
U okviru prvog ciklusa edukacija, 07. prosinca 2011. godnie, održana je edukacija u gradu Tađura u obrazovnom centru gdje su se skupili nastavnici i profesori iz raznih škola uz nazočnost nekolicine novinara. Uz edukativne crtane filmove koji su razveselili djecu, na inzistiranje novinara, planiramo održati edukaciju i prezentaciju posebno za novinare u nekom narednom terminu. O daljnjim djelatnostima neše delegacije u Libiji i dalje ćemo izviješćivati.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO