Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Vukovaru održana tribina „Djeca u minskom okruženju“

29.05.2007

U utorak, 29. svibnja u IV. Osnovnoj školi u Vukovaru, održana je tribina "Djeca u minskom okruženju», kojoj je prisustvovalo oko 120 učenika od prvog do četvrtog razreda. Tribinu je organizirala Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, u suradnji s Hrvatskom udrugom vukovarskih branitelja iz domivinskog rata - «Vukovar *91“. Potporu tribini dalo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.
Nazočne je pozdravio ravanatelj škole, te se zahvalio na organiziranju iste, potom je sve pozdravio Ivo Kovačić, predstavnik Hrvatske udruge vukovarskih branitelja iz domovinskog rata - «Vukovar *91“ i Zorica Grgić, predstavnik Hrvatskog Crvenog križa, Gradskog društva Vukovar. Tribini su prisustvovali i gosti iz osječke podružnice Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz domovinskog rata Hrvatske, na čelu s gosp. Tomislavom Kirinom. Predavači na tribini bili su: Dubravko Krušarovski, predstojnik podružnice Osijek, Hrvatski centar za razminiranje, Mirko Madžarević, MUP RH, PU Vukovarsko - srijemska, odjel za protueksplozijsku zaštitu.


Dubravko Krušarovski je održao slikovito predavanje s upoznavanjem o globalnom zagađenju minama u svijetu, o veličini minski sumnjivih površina u RH, u županiji Vukovarsko-srijemskoj, te u gradu Vukovaru. Upoznao je slušatelje i s brojem minski zagađenih općina i gradova u županiji. Kratko su iznešeni i podaci o stradalima u RH, županiji VS i gradu Vukovaru. Na kraju su naglašene upozorbe o opasnostima od mina i o ponašanju u blizini i u minski sumnjivom prostoru, kao i o važnosti postavljenih oznaka minske opasnosti. Bila su izložena i dva velika postera s protupješačkim i protuokolopnimj minama, te dva panoa, velika karta s prikazom MSP-a u županiji VS i slikovni prikaz minski sumnjivih površina, objekata infrastrukture, sakralnih i drugih objekata.
Mirko Madžarević je održao kratko predavanje o poznavanju minskoeksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava, te ponovio i naglasio upozorbe o opasnostima od mina, različitih minobacačkih i topničkih granata, ručnih raketnih bacača, streljiva raznog kalibra, vojničkog, lovačkog i trofejnog oružja, ručnih i drugih bombi, eksploziva i petardi. Isto tako, pozvao je djecu da i sami pozovu svoje roditelje da predaju policiji sve opasne stvari, ako ih imaju kod kuće.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO