Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Godišnja provedba obilježenosti

13.01.2012

Hrvatski centar za razminiranje ima obvezu najmanje jednom godišnje pregledati, usporediti s bazom podataka te obnoviti oznake minske opasnosti. Pojačane aktivnosti kontrola stanja obilježenosti vrše se svake godine uoči turističke sezone i na mjestima većeg okupljanja posjetitelja.
U okviru zanavljanja oznaka HCR se susreće s otuđenim, uništenim ili premještenim oznakama, dok manji dio unište meteorološke prilike, npr. jak vjetar, jake padavine.Tijekom proteklih godina broj zamijenjenih, što nas najviše zanima, oznaka je u padu što znači da naša učestala upozoravanja na oznake i njihovu neprocijenjivu važnost dopiru do pojedinih skupina ljudi koji su se neodgovorno ponašali prema istima. Možda tome pogoduju i represivne mjere u obliku novčanih kazni od 2000 do 10.000 kuna, a imamo već nekoliko primjera takvog kažnjavanja s obzirom da su počinitelji ili zatečeni pri radnjama otuđenja i uništenja ili su naknadno otkriveni. Konkretno, od oko 20 do 25% prije nekoliko godina, tijekom 2011. godine zamijenjeno je 1139 oznaka minske opasnosti što čini oko 10% od ukupnog broja trenutno postavljenih oznaka u Republici Hrvatskoj koji iznosi 15609.
I dalje ćemo putem medija upozoravati pučanstvo na iznimnu važnost oznaka minske opasnosti kako bismo neželjne radnje uništenja ili otuđivanja sveli na što manji broj.
Obilježenost možete pratiti i na našem web portalu, www.hcr.hr pod nazivom MISportal na koji kliknete.Molimo građane, poglavito lovce, poljoprivrednike, izletnike, da nas izvijeste o nestanku ili vidnom uništenju oznaka te da zajednički djelujemo u zanavljanju istih.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO