Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U četvrtak 16. veljače u Europskom domu u Zagrebu, HCR-CTRO je održao predstavljanje europskog projekta TIRAMISU. Projekt TIRAMISU financira Europska unija u sklopu 7. okvirnog programa (FP7).

16.02.2012

Akronim projekta je TIRAMISU, a puni naziv je Implementacija alata za uklanjanje protupješačkih mina, kasetnog streljiva i neeksplodiranih sredstava. Projekt je vrijedan 14,9 milijuna eura, započeo je 1. siječnja ove godine i trajat će četiri godine. HCR-CTRO je u konzorciju od 24 istraživačka centra i sveučilišta iz jedanaest zemalja. Alati će biti konstruirani uz pomoć krajnjih korisnika, koji će ih također i validirati, u zemljama zagađenim minama, a jedna od njih je Hrvatska.
Na predstavljanju su bili nazočni predstavnici Ureda Predsjednika RH, ministarstava, veleposlanstva SAD-a i Norveške, ITF-a, te drugih vladinih tijela.
Osim projekta TIRAMISU, predstavljeni su i rezultati projekta „Napredni obavještajni sustav potpore odlučivanju u redukciji minski sumnjive površine“ koji je proveden u RH i u Bosni i Hercegovini i čija je primjena donijela goleme uštede tim dvjema zemljama. Projekt je financirala vlada SAD-a preko međunarodne zaklade ITF. Novčana sredstva za nastavak projekta osigurat će zaklada „Hrvatska bez mina“ pa je tako upraviteljica zaklade, gospođa Đurđa Adlešič, potpisala Sporazum o suradnji, prilikom današnje prezentacije, s direktorom HCR-CTRO-a g. Nikolom Pavkovićem.
U nastavku događanja najavljeno je 9. međunarodno savjetovanje „Humanitarno razminiranje 2012“ koje će se održati od 24. do 26. travnja u Šibeniku.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO