Hrvatski centar za razminiranje

RSS

14 godina Hrvatskog centra za razminiranje

20.02.2012

Da podsjetimo, Hrvatski centar za razminiranje osnovan je 19. veljače 1998. godine Uredbom Vlade Republike Hrvatske s osnovnom zadaćom da planira i provodi protuminsko djelovanje u Republici Hrvatskoj. Minski problem, na samom početku, bio je zapreka ukupnom gospodarskom razvoju, obnovi i povratku stanovništva na oslobođena područja. Posljedice miniranosti ugrožavale su opću sigurnost i zaštitu okoliša u najširem smislu.
Da je Vlada RH zauzela čvrst stav i odlučnost u riješavanju tog problema potvrđuje i činjenica da među prvima potpisuje Konvenciju o zabrani uporabe, proizvodnje, skladištenja i prijevoza protupješačkih mina, Ottawsku konvenciju. Danas Centar djeluje putem središnjeg ureda u Sisku te podružnica u Zadru, Osijeku i Karlovcu. Na taj način pokrivena su područja u Hrvatskoj opterećena minskim problemom, a ona na današnji dan iznose 743 četvornih kilometara u 12 županija i u 102 grada i općine. Putem 150 uposlenih, u zadnjih četrnaest godina, Centar učestalo izgrađuje vlastiti sustav da bi danas, od mnogih stranih institucija i pojedinaca, bio ocijenjen kao respektabilan, moderan i učinkovit sustav protuminskog djelovanja sa svojom organizacijskom strukturom, modernom opremom, osposobljenim ljudima i jasno definiranim postupcima.
Do danas ukupno je razminirano 410 četvornih km za što je trebalo odvojiti 3,8 milijardi kuna. Metodama i postupcima HCR-a, od početnih 13000 četvornih km, minski sunjivi prostor je smanjen više od 10 puta. Sadašnji minski sumnjivi prostor obilježen je s 15.209 oznaka minske opasnosti i 389 oznaka na područjima zagađenih neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Broj očekivanih mina, prema zapisnicima, iznosi 84.000. Evidentno je da Centar očekuje još puno posla, za što smo potpuno spremni. Spomenuti označeni minski sumnjivi prostor prikazan je i kartografski najsuvremenijim postupcima geokodiranja i georeferenciranja vojnih karata putem najmodernijeg SCAN-CENTRA.Promatrajući strukturalno najviše, u okviru minski sunjiva prostora, ostalo je šuma te poljoprivrednih površina. Ovo je rezultat prioritetnog razminiranja kuća i okućnica, infrastrukture, turističkih odredišta, nacionalnih parkova i parkova prirode, protupožarnih puteva, vodoobrambene infrastrukture i gospodarskih objekata.
Međunarodna aktivnost jedna je od najvažnijih aktivnosti HCR-a koja je i danas izuzetno značajna. Na ovoj stranici učestalo pratimo svaku međunarodnu djelatnost HCR-a, a takva događanja su česta. Zbog toga, HCR ima u Svijetu visoki ugled i mnogim državama je uzor u uspostavljanju protuminskog djelovanja. Posebno se bilježi suradnja s UN-ovim organizacijama kao i s organizacijama u regiji.
Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, g. Zdravko Modrušan, zahvalio se djelatnicima HCR-a na dosadašnjem uspješnom i odgovornom radu te naglasio da nas čeka još puno projekata u kojima moramo, i dalje, održati ozbiljnost pristupa i odgovornosti tom poslu, kako bismo sačuvali ljudske živote i potpuno smanjili žrtve minskih incidenata. Ravnatelj je istaknuo da nas na to obvezuje i Nacionalni program protuminskog djelovanja u Republici Hrvatskoj kojeg je donio Hrvatski sabor u rujnu 2009. godine.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO