Hrvatski centar za razminiranje

RSS

4.travanj-Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju

03.04.2012

Želimo Vas podsjetiti da je Opća skupština Ujedinjenih naroda na svom 60. zasjedanju, u prosincu 2005. godine, donijela Rezoluciju o pomoći u protuminskom djelovanju (A/RES/60/97), kojom se 4. travnja proglašava Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.
To je učinjeno zbog ogromnih humanitarnih i razvojnih problema koje uzrokuje prisustvo mina i eksplozivnih zaostataka rata, što ima ozbiljne i dugoročne socijalne i ekonomske posljedice. Mine predstavljaju opasnost za sigurnost, zdravlje i život stanovništva, kao i za sve sudionike u humanitarnim misijama, operacijama održavanja mira i programa rehabilitacije.
U cijelom svijetu, pa tako i u Republici Hrvatskoj, već sedmu godinu zaredom obilježavamo 4. travnja. Prijašnjih godina, centralno obilježavanje toga dana održavano je u različitim gradovima i općinama Lijepe naše, a ove godine ćemo to učiniti u Zagrebu, na Cvjetnom trgu, ispred spomenika Petru Preradoviću, na dan 4. travnja od 9 do 15 sati.
Uz organizatora obilježavanja, Hrvatskog centra za razminiranje, nazočni će biti i učenici Međunarodne osnovne škole „Matija Gubec“ iz Zagreba i predstavnici Hrvatske lutrije. Uz naše oznake, djeca će dekorirati mjesto događaja svojim maštovitim kreacijama o minskoj opasnosti, a kolege iz Hrvatske lutrije donirat će srećke, već poznate pod nazivom „Kvadrat sreće“.
Zbog iznesenih razloga molimo pučanstvo Grada Zagreba da nas posjeti na Cvjetnom trgu kako bismo doista skrenuli pozornost na veliku opasnost od mina u Hrvatskoj.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO