Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Impresije jedne sudionice o održanom međunarodnom simpoziju u Šibeniku

11.05.2012

Voditeljica programa u Centru za međunarodnu stabilizaciju i oporavak Nicole Neitzey sudjelovala je na 9. Međunarodnom simpoziju ''Humanitarno razminiranje 2012.'' i sajmu opreme u Šibeniku, u Hrvatskoj od 24. do 26. travnja, 2012. godine.
Ovogodišnji simpozij bio je najveći u devetogodišnjoj povijesti održavanja s otprilike 225 registriranih sudionika iz nekoliko desetaka zemalja. Svi smo se okupili u prekrasnom hotelskom naselju u malom priobalnom gradiću Šibeniku u Hrvatskoj, ali unatoč idiličnom okruženju, došli smo razmotriti neka vrlo ozbiljna pitanja. Raspored je bio krcat prezentacijama i demonstracijama vezanim uz teme kao što su standardi protuminskog djelovanja, podvodno razminiranje, uporaba robotike u razminiranju te nadzor nad poslovima razminiranja. Ja sam dobila priliku predstaviti Studiju o transformaciji mina starenjem (JMU/C King Associates study into the effects of aging on landmines), temu koja je izazvala veliki interes sudionika i potaknula konstruktivnu raspravu.
Na simpoziju je sudjelovao veliki broj uglednih gostiju uključujući veleposlanika SR Njemačke u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Dr. Bernda Fischera koji je prilikom otvaranja simpozija podsjetio sudionike na činjenicu da se Hrvatska priprema za ulazak u Europsku uniju iduće godine te je iskoristio priliku pozvati zemlje EU da učine još više kako bi pomogle uskoro najnovijoj svojoj članici da se oslobodi opasnosti kakvu predstavljaju mine.
Tijekom radionice, snažno je zagovarana inicijativa pod nazivom ''TIRAMISU'' koja predstavlja napore EU u prikupljanju informacija o različitim aspektima protuminskog djelovanja kako bi ih učinila dostupnima svima unutar svjetske protuminske zajednice. TIRAMISU (Toolbox Implementation for Removal of Anti-personnel Mines, Submuntions, and UXO) je akronim za Implementaciju alata za uklanjanje protupješačkih mina, podstreljiva i neeksplodiranih ubojnih sredstava), a članovi radne skupine u okviru ovog projekta dolaze iz sedam zemalja i 24 organizacije uključujući stručnjake za protuminsko djelovanje, znanstvenike angažirane na istraživanju i razvoju različitih tehnologija, krajnje korisnike i savjetnike. Njihov cilj je smanjenje troškova i osiguranje bolje iskoristivosti napora uloženih u protuminsko djelovanje. Oni teže povezivanju s različitim subjektima unutar protuminske zajednice.
Drugog dana naglasak je bio na opremi, uključujući posjet obližnjem testnom poligonu na kojem su sudionici mogli vidjeti osam strojeva za razminiranje i pripremu terena za demonstraciju njihovih mogućnosti. Zahvaljujući kiši koja je padala cijelu noć i slijedeće jutro, testni poligon bio je veoma blatnjav čime su se znatno otežali uvjeti za rad strojeva, osobito preko prepreka postavljenih na testnim stazama koje su uključivale i strmi uspon za lake i srednje teške strojeve. Sve je prošlo dobro, a demonstracija je bila tim realističnija što su se tijekom rada strojeva mogle čuti detonacije nalik onima u stvarnim uvjetima, a koje su strojevi izazivali tijekom aktivacije mina postavljenih duž testnih staza.
U slobodno vrijeme, neki od nas iskoristili su priliku vidjeti ljepote koje pruža okolica. Posjetili smo povijesni grad Šibenik kao i Nacionalni park Krka s prekrasnim slapovima. Na kraju simpozija, naš ljubazni domaćin organizirao je izlet brodom po Šibenskom arhipelagu i na otok Zlarin.
Sklopila sam mnoga poznanstva s kolegama širom svijeta, upoznala nekoliko ljudi čija sam imena znala preko njihovog doprinosa našem Glasilu (http://maic.jmu.edu/journal/about.html) i susrela čitav niz poznatih lica uključujući diplomante prošlih CISR-ovih tečaja za viši menadžment (CISR management courses) na sveučilištu James Madison i u Jordanu. Iznad svega, velika zahvala ide gospodinu Mirku Ivanušiću iz HCR-a, diplomatu JMU Senior Manager's Course i nevjerojatno ljubaznom domaćinu koji se brinuo za sve naše potrebe tijekom boravka u njegovoj prekrasnoj zemlji.

Preuzeto uz dozvolu CISR-a s: http://cisrjmu.tumblr.com/post/22203137178/cisr-program-manager-nicole-neitzey-attends-the

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO