Hrvatski centar za razminiranje

RSS

„Manje oružja manje tragedija“

22.05.2012

Akcija „Manje oružja manje tragedija“ , dragovoljne predaje oružja , streljiva i eksplozivnih sredstava Ministarstvo unutarnjih poslova s uspjehom provodi od 2007. godine. Na području djelovanja Policijske postaje Novska, građani su tijekom tog perioda predali veću količinu oružja, streljiva, eksploziva i drugih ubojitih sredstava.
„ Želimo nastavkom ove akcije potaknuti građane na dragovoljnu predaju ili legalizaciju dopuštenog oružja. Tome se smanjenju posljedice od držanja nezakonitog oružja u svojoj okolini, naglasio je Milan Pilipović, policajac, podsjetivši da se protiv osoba koje dragovoljno predaju oružje i ubojita sredstava, neće pokretati prekršajni ili kazneni postupak.
U suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje, na ovu akciju djelatnici PP Novska, ponovno su podsjetili građane Novske, a u slijedeća dva dana i mještane u općinama Jasenovac i Lipovljani.
Predstavnici HCR-a za vrijeme akcije, primili su i odgovarali na brojne upite vlasnika o razminiranju zemljišta u minski sumnjivim područjima. Prema riječima Mladena Crnkovića, predstojnika Ureda ravnatelja HCR-a u Sisku, Sisačko moslavačka županija nalazi se na drugom mjestu u Hrvatskoj po opasnosti od mina. Kaže, kako je na županiji više od 128 prostornih kilometara minski sumnjivih dijelova zemljišta.
„Najviše na području Petrinje, Dvora, Sunje, Gline te Novske gdje ima još nešto više od 10 prostornih kilometara za razminiranje. Bez obzira na Plan razminiranja i dinamiku uklanjanja mina, posla je još puno, kazao je predstojnik Crnković. Kolika je opasnost od mina svjedoče i crne brojke, više od 65 smrtno stradalih osoba na županiji u poslijeratnom razdoblju.
Kako bi ta brojka bila manja zahvaljujući kontakt policajcima, Policijske postaje Novska, njihovim razgovorima i edukaciji koju provode, posebice s djecom i mladima, te ranije provedbom „Programa upoznavanja s opasnošću od mina“, Gradskog društva Crvenog križa Novska, na našem području nije bilo stradavanja.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO