Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Lionsi za „Travanj-mjesec zaštite od mina“

28.05.2012

Kao i svake godine, Povjerenstvo za razminiranje je u svojem planu rada za Lions godinu 2011/2012. planiralo uključenje u akciju, Hrvatskog centra za razminiranje “Travanj mjesec zaštite od mina”, u smislu distribucije edukacijskog materijala na području rada.

HCR je osigurao plakate - postere A2 formata “Čuvajte se mina i eksplozivnih ostataka iz rata”. Isti su dostavljeni Lions klubovima na području Osječko - baranjske i Vukovarsko - srijemske županije. U istu akciju su bili uključeni: LC Vinkovci, NC LC Kuna Osijek, LC Waldinger, LC Valpovo - Belišće i LC Beli Manastir. Zajedno je tako postavljeno 80 plakata.

Plakati su tijekom travnja mjeseca “osvanuli” na javnim mjestima, željezničkim i autobusnim kolodvorima, informacijskim panoima, izlozima, mjestima za plakatiranje u naseljima navedenih županijama, gradovima i općinama. Ljudi su na mjestima gdje prolaze, gdje se zadržavaju, (čekajući prijevoz ili obavljajući neke poslove) mogli tom prilikom pročitati i vidjeti edukativne crteže i poruke o opasnostima od mina. Isti su zanimljivi kako starijim osobama tako i najmlađima.

Isto tako, dostavili smo klubovima i nekoliko CD-ova sa zvučnim porukama o opasnostima od mina, ciljano urađene za rizične skupine građana koji se mogu naći u minskom okruženju, (lovci, ribolovci, djeca, poljoprivrednici i dr.) te ih pozvali da obiđu lokalne radio postaje i predaju im po 1 CD te ih zamole, da povremeno u travnju mjesecu puštaju u eter iste poruke.

Ovime smo zajedno pridonijeli preventivnom radu i izgradnji svijesti o opasnostima od mina, te nadamo se, spriječili novo stradanje u minskom okruženju.

Plakati su polijepljeni u Vinkovcima, Ceriću, Donjem Novom Selu, Jarmini, Markušici, Nuštru, Vukovaru, Belom Manastiru, Dardi, Bilju, Baranjskom Petrovom Selu, Dražu, Luču, Jagodnjaku, Osijeku, Antunovcu, Ernestinovu, Šodolovcima, Valpovu, Belišću i Našicama.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO