Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Razminirano 2 milijuna metara kvadratnih poljoprivrednih površina u Gospiću

06.09.2006

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Oto Jungwirt predao je županu Ličko-senjske županije Milanu Jurkoviću i dogradonačelnici Gospića Marti Grgurić uvjerenje o
razminiranosti dva milijuna metara kvadratnih poljoprivrednih površina na širem gospićkom
području. Prilikom primopredaje, ravnatelj HCR-a je istaknuo da je riječ je o do sada najvećem projektu razminiranja u Republici Hrvatskoj . Uz ovaj projekt, koji je financiran sredstvima državnog proračuna u iznosu 20 milijuna kuna, razminirano je i područje oko Memorijalnog centra Nikola Tesla u Smiljanu.


Na razminiranih dva milijuna kvadrata površine pirotehničari su pronašli 26 protupješačkih mina i 1980 komada različitih ubojnih sredstava. Nositelj radova je bila tvrtka Dok-ing razminiranje d.o.o. iz Zagreba, a u radovima je sudjelovalo trinćst tvrtki za razminiranje sa 215 pirotehničara, 16 strojeva za razminiranje i 20 timova pasa. Zahvalivši pirotehničarima na uspješno izvršenom projektu, župan Jurković upozorio je na važnost još dvaju projekata razminiranja. To je prostor jedne vojarne u Gospiću, u kojoj će se urediti zgrada Parka prirode Velebit, te područje Svetoga brda na Velebitu u općini Lovinac, gdje će se graditi veliki zimski centar.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO