Hrvatski centar za razminiranje

RSS

RACVIAC – Misija, posjet direktora Nj.E. Nikole Todorčevskog HCR-u

20.06.2012

U listopadu 2000. godine, Republika Hrvatska i Savezna Republika Njemačka osnovale su Regionalni centar za pomoć u implementaciji i verifikaciji nadzora razoružanja (RACVIAC) s ciljem pružanja obuke u smislu kontrole naoružanja, promocije mjera za podizanje razine povjerenja i sigurnosti te širenja suradnje u regiji Jugoistočne Europe. Kasnije, RACVIAC je usmjerio svoje djelovanje ka širem rasponu političko-vojne problematike uključujući sigurnosnu sektorsku reformu koja se fokusira na obrambenu konverziju radi poboljšanja stabilnosti u regiji.
RACVIAC se pokazao kao jedan od najuspješnijih projekata Trećeg radnog stola Pakta o stabilnosti za Jugoistočnu Europu. Pakt o stabilnosti sklopljen je 1999. godine kao prva sveobuhvatna strategija za prevenciju sukoba unutar međunarodne zajednice s ciljem jačanja napora zemalja Jugoistočne Europe u postizanju mira, demokracije, poštivanja ljudskih prava i ekonomskog prosperiteta.
Misija/Ciljevi
Zadaća Regionalnog centra za pomoć u implementaciji i verifikaciji nadzora razoružanja (RACVIAC) je poticanje dijaloga i suradnje na sigurnosnom planu u regiji Jugoistočne Europe putem partnerstva među zemljama u regiji i njihovih međunarodnih partnera.
RACVIAC svoju misiju ostvaruje primarno putem promicanja:
▪ dijaloga i reforme sigurnosnog sektora, kontrolom naoružanja i euro-atlantskim integracijama te povjerenjem i mjerama za unapređenje sigurnosti;
▪ sinergijom s drugim međunarodnim organizacijama i institucijama kao šo su UN, NATO, EU, OSCE te drugim bilateralnim partnerima na svim pitanjima od zajedničkog interesa;
▪ suradnje s RCC-om i drugim regionalnim inicijativama i sporazumima;
▪ dijaloga s civilnim društvima, visokim školstvom i kreatorima javnog mišljenja.
Direktora RACVIAC-a izabiru zemlje MAG-a na razdoblje od dvije do tri godine. Trenutno je direktor RACVIAC-a veleposlanik Nj.E. g. Nikola Todorčevski koji je u utorak, 19. lipnja 2012. godine posjetio sjedište Hrvatskog centra za razminiranje u Sisku. S obzirom na dugogodišnju suradnju RACVIAC-a i HCR-a ravnatelj HCR-a g. Zdravko Modrušan pozvao je Nj.E. Nikolu Todorčevskog kako bi mu prezetntirao protuminsku djelatnost u Republici Hrvatskoj, poglavito rad i ustroj Hrvatskog centra za razminiranje.Predstavnici HCR-a, u mnogim prilikama, savjetovanjima i radionicama, bili su u sjedištu RACVIAC-a u Zagrebu, Rakitju.U tim prilikama nastupi stručnjaka iz HCR-a bili su uvijek zapaženi i ostavili su traga. Zbog toga direktor Todorčevski počastio nas je svojim dolaskom i svojim zanimanjem o trenutnom stanju minskog problema u Republici Hrvatskoj.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO