Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Otuđio te postavio oznake minske opasnosti

05.07.2012

Obilaskom minski sumnjivog prostora općine Poličnik od strane pirotehničara HCR-a, na području uz cestu D8, ustanovljena je prisutnost većeg broja službenih oznaka HCR-a o minskoj opasnosti na prostoru koji HCR ne vodi kao minski sumnjiv, što ukazuje na činjenicu da je nepoznata osoba otuđila oznake minske opasnosti s drugog mjesta i postavila ih na lokaciju na kojoj uzgaja puževe.
Sukladno SOP-u HCR-a 02.01. Obilježavanje opasnosti od MES-a i NUS-a dužni smo obavijestiti policijsku postaju o nestanku navedenih oznaka, kako bi policija poduzela radnje u svrhu građanske sigurnosti.
Točnije, u općini Poličnik, u naselju Murvica, jedan mještanin je „preselio“ metalne oznake minske opasnosti na svoju parcelu, uz vidno istaknuti stijeg Republike Hrvatske, kako bi zaštitio uzgoj puževa od nepoželjnih gostiju. Jučer su ga posjetili pripadnici policije i ekipa Hrvatske televizije, kako bi se utvrdio identitet osobe i prikazala ova nezakonita radnja na vijestima emitiranim diljem Hrvatske s posebnim upozorenjem građanima. Još jedno, u nizu neshvatljivih i neodgovornih, ponašanje pojedinca i nepoštivanje oznaka minskih opasnosti. Očito nije suvišno ponovno naglašavati eventualne posljedice ovakvog djela i neprestano upozoravati naše stanovnike na ozbiljnost i funkciju oznaka minske opasnosti.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO